Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Laminált padlók

Laminált padlók

Farkas Ági
Nem mindenkinek nyilvánvaló az a tény, hogy a laminált padlók minősége között óriási különbségek lehetnek. A vevők körében elterjedt tévhit szerint a laminált padló egyet jelent az olcsó, alacsony minőségű padlóburkolattal, pedig valójában kiváló minőségűek is találhatók közöttük.
A laminált padló olyan faalapú melegburkolat, amelynél a fautánzatú mintát HDF hordozórétegen levő papírra nyomtatják. Ez így van a gyengébb és a prémium minőségű lamináltak esetében is. A két kategória között ennek ellenére óriási különbségek vannak.

Sokan a laminált padló vastagságát tartják mérvadó műszaki tulajdonságnak, amelytől a padlóburkolat minőségivé válik. A vastagság valójában nem egyenes arányban növeli a minőséget. A laminált padló felületének terhelhetőségére egy bizonyos határon túl az alsó hordózóréteg vastagsága semmilyen hatással sincs.


Többet ér egy 7 mm vastagságú laminált padló szép felülettel, jó kopás- és karcállósággal, mint egy 8 mm-es, de gyenge felületi tulajdonságú. A nagy terhelésnek kitett helyiségekben azonban vékonyabb (6 mm-es) típusok alkalmazása esetén egy-egy nehezebb bútordarab könnyen be is törheti a felületet. A vásárlók minőségi szempontból valószínűleg nem tartják fontosnak a hordozóréteg sűrűségét, pedig az is jelentősen befolyásolja a padlóburkolat minőségét. A megfelelő sűrűségű hordozóréteg adja ugyanis a laminált padló stabilitását.

Az olcsóbb padlóburkolatok hordozórétegének sűrűsége 750 kg/m3 körül van, míg a jó minőségű laminált padlóknál ez az érték a 900 kg/m3-t is eléri. A vásárló számára oly fontos kopás- és karcállóságért kizárólag a felületen található úgynevezett koptatóréteg (overlay) felel. Ez szintén nagyban hozzájárul a laminált padló minőségéhez.


A megfelelő kopásállóságú padlóburkolat kiválasztásához ismernünk kell az adott helyiség igénybevételét. A kopásállósági érték a padlóburkolat igénybevételi osztályba sorolását adja meg. Így megkülönböztetünk lakossági (21, 22, 23) és ipari (31, 32, 33) felhasználású burkolatokat. A legkisebb érték az időnkénti, a középső a normál és a legnagyobb a fokozott igénybevételt jelöli.

A vízállóság olyan tulajdonság, amely könnyen tévesen értelmezhető, ha nem tudjuk, mit is értünk alatta pontosan. Maga a laminált padló felülete vízálló, hiszen nem szívja magába a vizet, de az illesztések a legtöbb típusnál egyáltalán nem azok. Vannak azonban olyan prémium kategóriájú laminált padlóburkolatok, amelyeknél az illesztések is vízállóak és a hordozórétegüknek is csökkentett a nedvességfelvételi képessége.


Tulajdonképpen ez garantálja, hogy túlzott nedvesség esetén ne váljon fel a laminált padló széle vagy egy csőtörés után hézag nélkül száradjon ki. A csökkentett nedvességfelvevő képességű hordozóréteg többnyire zöld színű. Mindenképpen kérdezzünk rá a vásárlás előtt, hogy az adott gyártó konkrétan mit ért vízállóság alatt, nehogy kárunk származzon belőle.


A laminált padlók hátránya, hogy jellegzetes, magas hangfekvésű, kopogó hangot generálnak, amely mind a tartózkodási helyiségben, mind pedig az alatta levőben jól hallható. Ha tompítani tudnánk a hangot, és a magas hang helyett mélyet keltene a járkálásunk, akkor nagyban javíthatnánk a saját, illetve az alattunk lakó komfortérzetét. A kellemetlen hangzás oka a laminált padló és a födém között kialakuló számos üreg. Ezek az úsztatott fektetési technológia miatt, valamint a födém egyenetlenségei miatt alakulnak ki.


Az üregek számát és méretét a laminált padló alá fektetett rugalmas alátétlemezek alkalmazásával tudjuk csökkenteni. A legtökéletesebb megoldás azonban az, ha a rugalmas alátétlemezt rákasírozzák a laminált padlóra, mert csak ez biztosít teljes hézagmentességet. A nagy sűrűségű hordozóréteg is segíti a jobb hangszigetelést, mivel a megfelelően nehéz laminált padló súlyánál fogva jól fekszik fel az aljzatra.

A legmodernebb laminált padlók, köszönhetően az egyre jobb nyomtatási technológiáknak, a megszólalásig hasonlítanak a valódi faparkettákhoz. Így ma már választhatunk olyan kivitelt, amely matt vagy fényes felületű, fűrészelt hatású, vagy amelyek pontosan visszaadják a fa erezetét, pórusait is.


A laminált padlók hézagmentes lerakásának egyik alapfeltétele az elemek méretpontossága. A pontatlanul vágott padlóburkolatot lehetetlen szépen lerakni, mert mindenhol hézagok és rések lesznek az elemek között. A minőségi, prémium kategóriájú padlóburkolatokat a méretpontosságuk és a szabadalmaztatott clickrendszerük segítségével azonban gyerekjáték szakszerűen lerakni. A vásárolt termék csomagolására is érdemes odafigyelni, ami nem igazán a minőség, hanem inkább a könnyű kezelhetőség miatt fontos.

A manapság divatos és kedvelt extra méretű és hosszúságú laminált parketták szállítása, mozgatása nem könnyű feladat. Mindezeket figyelembe véve – ha saját magunk oldjuk meg a hazaszállítást –, tartsuk szem előtt, hogy a kiválasztott padlóburkolatnak mekkora a csomagolási térfogata.

Címkék: