Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A látszóbeton

A látszóbeton

Hacsek Tamás
Túlzás lenne azt állítani, hogy a beton manapság divatos építőanyag. A teherhordó szerkezetekben szinte nélkülözhetetlen, és még ott is jelen van, ahol kívül téglát, követ, vakolatot vagy faborítást látni. Egyes esetekben viszont érdemes elgondolkodni a lehetőségen: milyen az, ha maga a beton is látszik.
A szakzsargonban látszóbetonnak nevezett technikát már évtizedek óta alkalmazzák. A feladat eredetileg nem lakóházakkal kapcsolatban fogalmazódott meg, hanem különböző mérnöki létesítmények (hidak, gátak, támfalak, tévétornyok stb.) építésekor.


Később a házgyári jellegű előre gyártott szerkezeteken, majd a különféle zsaluzási technikákkal épülő (monolit) vasbeton szerkezetű lakóházakon is látványosan megjelent a csupasz beton. Családi házakat látszó betonfelülettel először a posztmodern irányzat jegyében terveztek az építészek.

A látszóbeton különleges követelményei


A látszóbeton nem egyszerűen fedetlenül maradt, hagyott beton, hanem teljes értékű építészeti látványelem. És éppen ez az, amihez nagy szakértelem és különleges gondosság, valamint némi befektetés (a megfelelő zsaluzási eszközök megvásárlása vagy bérlése) szükséges.

Követelmény, hogy az elkészült betonfelületen nem lehet repedés, egyenlőtlenség, elszíneződés, lyuk vagy pórus, és nem látszhatnak ki az anyag durva kavicsszemcséi. Tartósan és pontosan meg kell felelnie az előre elképzelt látványnak mind a szín, mind a mintázat tekintetében. Ezeket a feltételeket meglehetősen kevés kivitelező képes teljesíteni, hiszen ennél a módszernél mindennek "klappolnia" kell. Aki ezt nem vállalja, jobban teszi, ha végül vakolattal takarja el a betont.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Berendezés betonból
A beton elfoglalta helyét a belsőépítészetben: térelválasztó, fal- és padlóburkolat, konyhasziget, kád, mosdó készülhet belőle.