Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Lépcső lépésről lépésre

Lépcső lépésről lépésre

Szép Házak
A lépcső segítségével létrehozott szintváltozás mozgalmassá teszi a teret, tervezése azonban komoly feladat tulajdonosnak és építésznek egyaránt.

Lépcső trükkök


A beltéri lépcsők ugyanúgy a ház vagy a lakás szerves részei, mint bármelyik helyiség. A nyitott lépcső bepillantást enged a szobákba, a különböző szintekbe. Nyitottabbnak érezzük a lépcsőt, ha az összes szintet látjuk róla és a lehető legtöbb természetes fényt kapja.

 

Ahol zárt lépcső fut alacsony mennyezet alatt, igyekezzünk legalább a nyitottság illúzióját kelteni: oldalt tárjunk látványt a közlekedő szeme elé, használjunk világos színeket, ha lehet, szüntessük meg a lépcső melletti fal egy részét és helyettesítsük üveggel vagy üvegtéglával.
A lépcső nem csak közlekedésre szolgál. Az alján, a széles lépcsőfokokon üldögélhetünk, alá fiókot, szekrényt, polcot vagy olvasósarkot, gyerek kuckót építhetünk.A látvány és a megvilágítás szempontjából egyaránt jó, ha a lépcső mentén ablakok vannak. Mással is változatossá tehetjük a lépcső környékét. Ha a lépcsőnkön van forduló, ide tehetünk kisebb lerakó asztalt, padlóvázát, de ha elegendő a hely, idetelepíthetjük az író- vagy számítógép asztalt.

A lépcső világítása


A mesterséges megvilágítás nagyon fontos. A gyenge fény csak akkor biztonságos, ha a lépcsőfok vízszintes és függőleges lapja jól megkülönböztethető egymástól. A puha, árnyékmentes világítás a legrosszabb megoldás, ezt kerüljük! 
Nem könnyű elhelyezni a fényforrásokat a lépcsőházban. Arra vigyázzunk, hogy a lámpák ne vakítsák el a felfelé és lefelé közlekedőket.


 

A lépcső anyaga


Az anyagok kiválasztásakor a biztonság legyen az elsőleges szempont. A fényes falépcső szép ugyan, de veszélyesen csúszhat. A festett falépcsővel ugyanez a helyzet. Tehetünk szőnyeget a lépcsőre, de ez legyen könnyen tisztítható. Ha a futószőnyeg mellett döntünk, használjunk szőnyegrudat, vagy tegyünk alá csúszásgátlót.


Készülhet a lépcső dekorbetonból, ami a minimál stílusú lakásokban nagyon jól mutat. Arra azonban gondoljunk, hogy a beton rideg, kemény és kényelmetlen rajta járni. Ha viszont kővel burkoljuk a betonfelületet és a lépcső élét fával borítjuk, nagy melegben kellemesen hűvös, könnyen tisztítható, tartós és szép lépcsőnk lesz.


Készülhetnek a lépcsőfokok tükrös függőleges lappal vagy függőleges lapok nélkül. Ekkor az egész lépcső szinte lebegni látszik.
 Dönthetünk a fémlépcső mellett is: öntöttvasból vagy alumíniumból. Ezek különösen csigalépcsők esetében mutatnak jól. De kisgyerekesek inkább más megoldást keressenek!

 

A lépcső konstrukciója


Minden lépcsőnek megvan a maga előnye és hátránya. A nyergelt lépcsők nem nyikorognak, szellősek, modern megjelenésűek. Manapság ez a legnépszerűbb. Ekkor a fokok kapnak egyfajta magtámasztást. Az egésznek az alapja egy derékszögű háromszög, ahol a dőlésszög változhat.


Az úgynevezett bevésett pofafás lépcsők a klasszikus lépcsőépítési hagyományok alapján készülnek, konzervatív megjelenésűek. Ekkor a fokokat és a függőleges lapokat egymásba építik, véséssel, ragasztással illesztik, rögzítik, oldalról zártak. Azonban a zárt kiviteli szerkezetből adódóan dobozhangja lehet, és – minden szakmai trükk ellenére – nyikorgása is hajlamos.

A csigalépcsők inkább a nagyobb magasságok áthidalására alkalmasak. Olyan terekben illesztve, ahol ívek is találhatók, design lépcsőként is megállják a helyüket. Sajnos sokszor öncélúan szögletes térben, nem is igazán illeszkedve készülnek.

A függesztett lépcső könnyed, légies megjelenését a gerincek hiánya biztosítja, a falhoz fémcsapokkal kapcsolódik, a belső íven, a karfán, mint teherhordó szerkezeten van függesztve. Korlátozott karszélességgel építhetők.

És végül, ha a helynek nagyon híján vagyunk, csak a szamba lépcső jöhet szóba, ami váltott lépcsőlapos kiképzésének köszönhetően, létrahelyettesítő megoldás lehet.

Erre figyeljünk a lépcső tervezésénél


A legfontosabb a lépcső helyigénye, ezért javasolt még az építkezés megkezdése előtt szakember tanácsát kérni. Így felesleges költségektől, bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha a lépcsőnek a megfelelő helyet, és nyílást biztosítva kezdünk az építkezéshez, átalakításhoz. Ajtót, ablakot, fűtőtestet nagyon körültekintően helyezzünk el a lépcső körül.
A fejmagasság megléte a lépcsőnyílásba lépéskor nagyon fontos.

 


A kivitelezők tapasztalatai szerint ezekre a dolgokra ügyelnek a legkevésbé. Sőt, még az építészek is gyakran csak elnagyolt terveket készítenek, ami alapján a lépcső megépítése a legtöbbször csak fájdalmas kompromisszumok árán lehetséges.

A lépcső tervezéséhez ajánlott speciális tervezőprogramot használni. Az átlagos lépcsők alapterületi helyigénye legalább 4 m2. A gyermekek számára is biztonságos korlátot szinte kötelező alkalmazni, és nagyon fontos a függőleges korlátkitöltés. Kerülni kell a vízszintes korlát kitöltést, mert a kicsik mászókaként használhatják, és ez rendkívül veszélyes.

A villanykapcsoló legyen a megfelelő helyen az indulásnál. Ez egyúttal az éjszakai biztonságot szintén garantálja.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK