Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Lépcsők kőburkolata

Lépcsők kőburkolata

Szép Házak
Kültéri vagy akár beltéri a lépcső, fontos döntés kell hozni a burkolatot illetően. Íme, a lépcső kőburkolat előnyei.
A lépcső burkolatának meghatározásakor a legfontosabb szempontok a kopásállóság és a csúszásmentesség. Ezzel a kettővel pedig a kőburkolat igencsak jól áll, ezért ideális a lépcsőre kőburkolatot választani. Középületeknél egyébként követelmény a lépcsőn külön csúszásmentesítést alkalmazni.

Vraca mészkővel burkolt lépcső csúszásmentesítéssel


Kő lépcsőburkolatból sokféle stílus és kialakítás lehetséges, és bármilyen kő megfelel a lépcsőre, amely a padlón is megjelenik. Lehet padlólapokból és méretre vágott elemekből is kő lépcsőburkolatot készíteni. Utóbbiak drágábbak ugyan, de szebbek. Legfeljebb 2 méter hosszúságú lapot lehet egyben gyártani, ha a lépcső ennél hosszabb, fugával rakják egymás mellé a lapokat. A padlólapos fektetés olcsóbb, de itt több fuga jelenik meg.

Rusztikus stílusú kőlépcső


A rusztikus stílus jellegzetessége, hogy szabálytalan terméskövekből, fugákkal alakítják ki a lépcső burkolatot. Ezek csupán néhány lépcsőfokot jelentenek, pl. a teraszról a kertbe levezető lépcsőt. Ez a stílus inkább kültéri lépcsőknél jellemző.

Klasszikus stílusú kőlépcső


A klasszikus stílusban csiszolt mészkövek, márványok jelennek meg. Jellemző, hogy a homloklapon 1,5 cm-rel túlnyúlik a lépcső lapja. Az éleket fózolják, a lépcsőt gyakran kovácsoltvas korláttal építik. Ideális a 3 cm vastagságú kő lépcsőlap, a homloklap köve 2 cm. Ezeknél a köveknél ugyancsak fontos a csúszásmentesség.

Vraca mészkővel burkolt klasszikus lépcsősor


Modern stílusú kőlépcsők


A modern stílusú lépcsőkhöz homogén felületű, nem rajzos kövek illenek: törtfehér, teljesen homogén vraca mészkő, illetve a travertin mészkő fűrészelt változata. Ennél a stílusnál alkalmazzák a dobozolást, azaz ilyenkor nincsenek a lépcsőn túlnyúló részek. A lépcső lapokat a homogén felület miatt egy-egy darab méretre vágott elemből rakják, ha lehet, a fugázás kerülendő.

Travertin fényes kőlépcső


Kültéri lépcsők kőburkolata


A kültéri lépcsőkkel szemben a legfontosabb követelmény a csúszásmentesség és a fagyállóság. Kültéri lépcsőhöz mindig 2 cm-nél vastagabb lapokat válasszunk.

Kültéri travertin lépcsőburkolat


Csúszámentes megoldás, amikor a követ nem matt csiszolják, hanem fűrészelten rakják. Ugyancsak a csúszásmentességet segíti a homokfúvás, akár az egész felületen vagy csak egy sávban. A stokkolás hasonló a homokfúváshoz, de ettől az eljárástól érdesebb felület keletkezik. Egy sávot szoktak stokkolni a kő felületén.

Travertin lépcső- és teraszburkolat


Kaphatók ún. csúszásmentes szalagok, melyeket a lépcső kőburkolatára lehet ragasztani. Ekkor érdemes áttetszőt választani, így a látvány kevésbé zavaró.

Beltéri lépcsők kőburkolata


A klasszikus márványlépcsők esetén a csúszásmentesség egy-egy csíkkal megoldható vagy el is hagyható.

A beltéri kőlépcső látványossá tehető egy LED szalag nútba helyezésével. Ekkor a lépcső túllógó lapjába alul vágnak nútot, ide kerül a LED szalag és megvilágítja a lépcsőfokot. Így a lépcső nemcsak látványos, hanem biztonságos is.

LED világítás a Hard Rock Cafe lépcsőjén


Ugyancsak a biztonság mellett szól a dobozolt kialakítás. (Kültéren például egy dobozolt kőlépcsőnél nem kell gondoskodni a vízelevezetésről.) Gyakran a beltéri lépcsők oldala is kő burkolatot kap, ide kerülhet polc vagy tárolóhely, de ezt bízzuk a fantáziánkra.

Mielőtt megtervezzük vagy megterveztetjük lépcsőnket, ne felejtsük el, hogy a beltéri lépcső olyan, mintha egy szobor lenne a lakásunkban, azaz meghatározza az enteriőr látványát.Címkék: