Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Magastetők áttörései

Magastetők áttörései

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A magastető számos pontján szükséges a héjalás folytonosságának néhány cserépméretű megszakítása. Ez legtöbbször pontszerű átvezetések, kémények és tetőkibúvók formájában jelenik meg. A fokozott beázásveszély miatt ezen kényes helyek szigetelése különleges odafigyelést igényel.
A hagyományos egyedi bádogos megoldásokon felül számtalan előregyártott és sokoldalú felhasználásra alkalmas termék vásárolható a szakboltokban ezeknek a kényes részleteknek a megnyugtató kivitelezéséhez.

A legkisebb és legegyszerűbb tetőáttörések a cserépméretű átvezetések. Ezek alapelvükben gyártótól függetlenül megegyeznek: egy – a cserép formáját és méretét pontosan leképező – alapcserépre kerül a szükséges szerelvény. Ezek a cserépbe szerelt felépítmények sokfélék lehetnek.

Szellőzőcső


A szellőzőcső egy adott helyiség (fürdőszoba, kamra, WC) kiszellőztetésére vagy egy adott berendezés (pl. páraelszívó) használt levegőjének elvezetésére szolgál. Használható a szennyvíz-strangcső levegőztetésére is, amivel elkerülhető a szennyvízelvezető rendszerben a vákuum kialakulása (ilyenkor a WC-csészéből eltűnik a víz és ez a csatornaszag lakótérbe jutását eredményezi).


Létezik dupla falú kivitel, ez esetben a felfelé áramló meleg levegő miatt a cső falán kialakuló páralecsapódás nem folyik vissza a csőben, hanem kicsepeg a tetőhéjalásra (ez helyiség- és berendezéskiszellőzés esetén lehet probléma). A szellőzőcső átmérője nálunk 100 mm, Európa több országában inkább a 125 mm-es kivezetéseket alkalmazzák.

A szellőzőcsőhöz kapcsolódó termék a gégecső, amely a tetőfólia lakótér felőli oldalára kerül. A gégecső biztosítja a csővezeték vonalának szükséges térbeli pozícionálását, rugalmas csatlakoztatását az alapcseréphez és a tetőn kívüli szellőzőcsőhöz. A gégecsőhöz 100 vagy 70 mm-es kivezető szanitercsövet csatlakoztathatunk.

Antennakivezető


Az antennakivezető lehetővé teszi antenna- és műholdtányértartók (vagy bármilyen más, cső formájú átvezetés, pl. reklámtáblatartó) felszerelését, kivezetését. A felépítmény lépcsőzetessége miatt a különböző csőátmérők (22–65 mm) kivezethetők a felesleges rész levágásával. Az átvezetett cső és az antennakivezető találkozásánál rugalmas, időjárásálló tömítés szükséges. Javasolt a butil vagy más, kifejezetten tetőre kifejlesztett tömítőanyag használata.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK