Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A tetőhéjalás alatti légrés(ek) megfelelő átszellőztetése kiemelten fontos az épületszerkezet tartóssága, valamint az épület fizikai tulajdonságai miatt. Erre kínálnak megoldást azok a tetőkiegészítők, amelyek az ereszvonal mentén a szellőzést biztosítják, de a madarak és a rovarok bejutását meggátolják.

Eresz- és gerincszellőzés


Hullámos (pl. profilos cserép-) fedésnél a tetőfólia feletti légrés átszellőztetéséhez leginkább lezárófésűt használnak. Ez a termék kemény PVC-ből készül 1 m-es hosszban, a "fogak" magassága többnyire 6 cm, de létezik 11 cm-es is.


Sík tetőfedéseknél el kell hagyni az alsó kettős lécezést és a felső lécsor helyére műanyag szellőzőléc beépítése javasolt. A szellőzőléc szellőzési keresztmetszete kb. 200 cm2/m. A léc alján található távtartó bakok áthidalják az ereszcsatorna-tartó kampó vastagságát. Erre a szellőzőelemre fekszik fel az alsó cserépsor.

Létezik még szellőzőlécfésűvel kombinált megoldás is. Ez olyan kis hullámú fedéseknél javasolt, ahol a lezárófésű önmagában nem tud megfelelő beszellőző keresztmetszetet biztosítani.

A szellőzőszalag leginkább az ellenlécek magasságában kialakuló légrés lezárására szolgál, de kiszellőztethető ezzel ereszoldalról a tetőfólia alatti légrés (vagy a padlástér) is. 5 m-es tekercsekben kapható 5, 8, 10, 15 cm szélességben. A 10 cm-es kivitelű a legelterjedtebb. Külföldön a szellőzőszalagot ennél jóval nagyobb, 60 méteres tekercsekben is gyártják, de ez nálunk egyelőre még nem terjedt el.


Gyártanak még különböző méretű ereszhálókat, amelyek a rovarhálókhoz hasonlatosak. Az időjárással és a fizikai behatásokkal szemben ezek azonban kevésbé ellenállóak, mint a vastagabb, kemény PVC-termékek.

A szellőzőszalag gondos kivitelezés esetén is hullámos maradhat, rontva az ereszsáv látványát. Ezt küszöböli ki az az L alakú szellőzőprofil, amelynek merev éle (sarka) biztosítja az esztétikusabb, egyenesebb megjelenést. 2,5 m-es hosszban készül, a szárak 3/3, 3/5, 3/7 vagy 3/9 cm-esek, ez utóbbi a legkeresettebb. A szellőzőszalagnál és a szellőzőprofilnál – a perforációtól függően – kb. 60%-os szellőző keresztmetszettel kalkulálhatunk.

Kaphatók egy adott hullámmérethez speciális ereszszellőző elemek hullámlemezekhez vagy trapézlemezekhez. Az alsó ereszoldali beszellőztetés és a héjalás alatti légáramlás csak akkor hatásos, ha a héjalás gerincvonalában (szellőzőcserepekkel és megfelelő kúpalátételemekkel) biztosítjuk a kiszellőzést is!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK