Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A tetőhéjalás alatti légrés(ek) megfelelő átszellőztetése kiemelten fontos az épületszerkezet tartóssága, valamint az épület fizikai tulajdonságai miatt. Erre kínálnak megoldást azok a tetőkiegészítők, amelyek az ereszvonal mentén a szellőzést biztosítják, de a madarak és a rovarok bejutását meggátolják.

Cseppentőlemezek


A tetőfólia alsó vonala és az ereszcsatorna között a tetőről lezúduló csapadék csatornába vezetésére általában cseppentőlemezt helyeznek el. Ez készülhet horganyzott vagy bevonatos acéllemezből, esetleg festett alumíniumból is. Hasonló célt szolgál a műanyag ereszelem, amelyre kiképzésének köszönhetően bizonyos gyártmányoknál rárögzíthető a lezárófésű is.


Már a tetőszerkezet ácsolása során gondolni kell az ereszcsatorna rögzítőkampóinak elhelyezésére. Egyes ereszcsatornáknál (pl. az amerikai típusú, toldás nélküli vagy a fekvőeresz-csatornáknál) a szokványostól eltérően kell kialakítani már az ácsszerkezet ereszhez csatlakozó részét is.

Mindig előre végig kell gondolni a tető és az eresz minden elemét. Célszerű részletrajzokat vagy skicceket készíteni. Fontos, hogy a kivitelező rendelkezésére álljon minden kiegészítőtermék. A legtöbb elemet nem lehet vagy nagyon körülményes utólag elhelyezni!

Lombrács


A felszerelt ereszcsatornába elhelyezhető lombrács, amely megakadályozza a csatorna lombbal, falevéllel való eltelítődését. A műanyag (polietilén) típusok 2 m-es szálban vagy tekercsekben kaphatók, 16–20 cm körüli a kiterített szélességük. Ezeknél sokkal elterjedtebbek és biztosabbak a fémből készültek.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK