Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Magastetők eresz- és vápamegoldásai

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A tetőhéjalás alatti légrés(ek) megfelelő átszellőztetése kiemelten fontos az épületszerkezet tartóssága, valamint az épület fizikai tulajdonságai miatt. Erre kínálnak megoldást azok a tetőkiegészítők, amelyek az ereszvonal mentén a szellőzést biztosítják, de a madarak és a rovarok bejutását meggátolják.
1
2
3

Vápamegoldások


A tetőfedésben szerkezetileg gondos kialakítást kíván a vápa megoldása, hiszen ez a tető egyik leginkább beázásveszélyes pontja. A legelterjedtebb a horgany- és a horganyzott acéllemez használata, de esztétikai szempontok miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a színes (bevonatos acéllemezből, festett alumíniumból vagy kemény PVC-alapanyagból készült) vápalemezek.


Az előregyártott, színes fém vápaelemek jellemzően 50x200 cm-esek, a műanyagból készültek pedig 50x170 cm-esek. A hosszméretekből azonban felhasználáskor le kell számolni az átfedést, ennek javasolt mértéke 15–20 cm. Nagyobb tetőhajlásszögnél (45 fok felett) ajánlott olyan vápaelemet választani/készíttetni, amelynél középen a hajlított élben egy néhány cm magasságú, álló korc található. Ez megakadályozza, hogy az egyik tetősíkról lezúduló csapadék becsapjon a túloldali tetősík héjalása alá. Egyre elterjedtebbek a hosszanti bordázott fém vápalemezek is, amelyek szintén a lezúduló víz átcsapódását akadályozzák meg.

Léteznek tekercses alumínium vápaelemek, amelyek – a tekercses élgerincelemekhez hasonlóan – 5 m-es tekercsekben, 50–60 cm szélességgel kaphatók. Ennél a termékcsoportnál – a vékony, lágy alapanyag miatt – mindenképpen javasolt a vápaelemek alatt teljes deszkázat készítése.


A vápalemez szélein a felfekvő vágott cserepek alatt vápatömítő szivacs alkalmazásával elkerülhető a záporeső és a hó bejutása a héjalás alá. Ezek öntapadós, egy méter hosszú, háromszögletű ékelemek 6–9 cm-es magassággal. A gyakran használt méret a 6 cm-es.

Két vápa felső találkozásánál (a nyeregélnél) alkalmazzák a vápalezáró szalagot, ha a vápa anyagából adódóan (műanyag vagy vastag fémlemez) nem megoldható a két vápa összekorcolása. Ez az öntapadó bitumenes alapú szalag 68x8 cm-es méretű.
Érdemes a laikus építtetőnek tájékozottnak lennie a tetőzet korszerű anyagai és technológiái terén is.
1
2
3

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK