Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Medencék síkbeli letakarása

Medencék síkbeli letakarása

Lendvai Zoltán
A fejlett medencekultúrájú országokban már közel 30 éve alkalmaznak különféle síkbeli – a víz felszínén úszó vagy a medence peremére kifeszített – megoldásokat az úszómedencék éjszakai vagy használat utáni letakarására. Nálunk ma még sok újdonsült medencetulajdonos csak többéves használat után döbben rá, hogy úszómedencéjének letakarásával nem kevés költséget, időt és fáradságot spórolhatott volna meg magának.
Meleg éghajlatú országokban a medenceletakarás fő célja a víztakarékosság, a párolgási veszteségek csökkentése. A mérsékelt égövön a fűtési energia megtakarítása – amely beltéri medencék esetében kiegészül a páraelszívásra fordított energia jelentős csökkenésével –, vagyis a gazdaságos, alacsony energiaköltségű üzemeltetés a döntő szempont, bár a kisebb párolgásból eredő ivóvíz- és vegyszer-megtakarítás sem elhanyagolható tényező.


A medencetakarások egyes fajtáinak további funkciói is vannak, például óvják a medencét a nagyobb szennyeződésektől, levelektől, bogaraktól stb., és megkönnyítik a takarítást és tisztán tartást. Biztonságot nyújtó takarás is létezik, amely megakadályozza, hogy óvatlan gyermekek vagy állatok a vízbe essenek. Egyes országokban már törvény írja elő a biztonsági medencetakarás alkalmazását vagy a kerti medence körülkerítését. Olyan takarás is van, amely egyben napkollektor is; ez külön szerkezet, bonyolult csövezés nélkül fűti fel hűvös, de napos időben medencénk vizét.

A medencetakarás egyetlen hátránya, hogy a látványa nem tud versenyezni a csillogó víztükörrel, és a medencét, a kert vagy a ház díszét bizony "elcsúfítja". Ha azonban könnyen, motorosan mozgatható takarást és a víz alá, illetve egy vályúba süllyesztett, rejtett beépítést alkalmazunk, akkor a fürdés idejére a kert a medencével zavartalan esztétikai élményt nyújt.

Rolós medencetakarás


A beltéri medencék áttetsző rolós takarása átengedi a víz alatti lámpák fényét, és esténként sejtelmes színeket és hangulatot varázsol az egész medencetérbe.


Buborékfólia

A buborékfólia a legismertebb és legolcsóbb síkbeli medencetakaró. A fólia előnye, hogy bármilyen alakú medencére könnyen kiszabható, de napi mozgatása, a vizes fólia hajtogatása fárasztó művelet.
A buborékfóliát csak párhuzamos oldalú medencék esetében egyszerű kézi hajtású tengelyre csévélni. Ez a fólia a süllyesztett víztükrű medencék párolgását teljesen megakadályozza, de gyenge a hőszigetelő képessége, viszont a napfényt átengedi, így nem akadályozza a kültéri medencék vizének felmelegedését.



Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK