Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Medencék síkbeli letakarása

Medencék síkbeli letakarása

Lendvai Zoltán
A fejlett medencekultúrájú országokban már közel 30 éve alkalmaznak különféle síkbeli – a víz felszínén úszó vagy a medence peremére kifeszített – megoldásokat az úszómedencék éjszakai vagy használat utáni letakarására. Nálunk ma még sok újdonsült medencetulajdonos csak többéves használat után döbben rá, hogy úszómedencéjének letakarásával nem kevés költséget, időt és fáradságot spórolhatott volna meg magának.
Termotakaró

A termotakaró a buborékfóliánál lényegesen vastagabb, merevebb, habszerű anyagból készül, így jobb hőszigetelő. A vastagsága miatt azonban nem hajtogatható, ezért kevéssé alkalmas szabad formájú medencék letakarására.

A téglalap alakú, illetve csak egyik végükben íves medencéken megoldható a termotakaró tengelyre csévélése és motoros mozgatása. Kültéri medencéken hátránya az, hogy – ellentétben a buborékfóliával – nem engedi át a napsugárzásból származó hőt, viszont nagyban elősegíti a fűtött medencék hőmérséklet-tartását.

Merevített fóliatakaró

A merevített biztonsági fóliatakaró egy olyan szálerősítésű PVC-fólia, amelyet méterenként zsákszerűen belevarrt alumíniumrudak merevítenek keresztben. A rudak a medence peremére támaszkodnak 20-30 centiméternyi túlnyúlással. A fóliát a medence fölött hosszirányban kötelekkel feszítik ki és horgonyozzák le. Ez biztosítja, hogy a szél ne emelhesse fel a fóliát, valamint azt is, hogy gyermekek, háziállatok véletlenül se eshessenek bele az őrizetlenül hagyott medencébe. A merevített fóliatakaró nagy előnye, hogy a fólia nem a vízfelszínen úszik, hanem a medenceperemen fekszik fel, így szabálytalan alakú medencék takarására is alkalmas.


Sínben vezetett biztonsági fólia

A sínben vezetett biztonsági fólia funkciója megegyezik a merevített biztonsági fóliatakaróéval, de csak párhuzamos oldalú medencék lefedésére alkalmas. Lényeges különbség, hogy a fólia szélébe varrt kötél a vitorlához hasonló módon a medence szegélyére rögzített sínben csúszik, ezáltal hermetikusan zárja a pára útját, és védelmet nyújt a por, piszok ellen is.

A fóliát mindkét irányba motor húzza egy végtelenített kötéllel, de van kézzel csévélhető típus is. A csévélőtengely elrejthető a medence melletti aknában, így használaton kívül a látványa sem zavaró. A merevített biztonsági fóliatakaróval ellentétben a fólia közepe nagy felületen ráterül a víz felszínére, azon úszik, így kap alátámasztást. Ezért a ráhulló csapadék és szennyeződés nehezen távolítható el a felületéről. Nagy biztonságot nyújtó, de precíz építészeti előkészítést igénylő, igen költséges, ezért nálunk kevéssé elterjedt megoldás.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK