Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A medencék szerkezete és burkolata

A medencék szerkezete és burkolata

Bemutatjuk a medencék leggyakoribb szerkezeti kialakításait: ilyen a monolit vasbeton medence csempe- vagy más burkolattal; a kész műanyag medence; a fóliaburkolatú, fémzsaluzatú, illetve tartószerkezetű medence.
1
2
3

Fóliás medence


Külföldön a magánmedencék között igen gyakoriak a fóliaburkolatúak, de már nálunk is terjedőben vannak. A fóliázás módja szerint két alapesetet különböztetünk meg:
  • Egyedi fóliázásnál a helyszínen tekercsből vágott, összehegesztett fóliával burkolják a medencét. Ez a fóliázás a nagy – 12 m fölötti – medencéknél ma is használatos. Szakképzettséget kívánó munka. A fólia általában 1,2–1,5 mm vastag, betétes erősítésű, magánmedencéknél ritkán alkalmazzák.
  • Előregyártott, a medence méretére szabott kész fólia alkalmazása. A magánmedencék többsége ezzel a burkolási móddal készül.
Maga a fóliázás nem igényel különösebb szakértelmet, a fólia erősített végét a medence peremére rögzített fóliabefogó profilba kell bepattintani. A módszer alapvető feltétele a medence méret- és alakpontossága, hiszen a kész fólia sem kisebb, sem nagyobb medencébe nem helyezhető be.

A fóliás medencék előnyei:
  • Kész fóliával a medence burkolása néhány óra alatt megoldható.
  • A medence vízzáróságát a fólia megbízhatóan biztosítja, a tartószerkezetnek "csak" a statikai követelményeket kell teljesítenie.
  • A fém palástlemezes módszerrel (fémmedence) a medence olcsón megépíthető. Különösen igaz ez a fémmedencék előnyeit legjobban hasznosító kör alakú medencéknél.
A fóliás medencék hátrányai:
  • A fóliát 10–15 éven belül öregedés miatt ki kell cserélni, általában a szegélyburkolat megbontásával. Emiatt házon belüli medencéknél ezt a típust nem ajánljuk.
  • A fólia esztétikai megjelenése hamar romlik: a vízszint alatt és felett eltérő árnyalatú lesz. Egyre sötétedő vízvonalcsík jelenik meg, a lerakódott szennyeződések egyre nehezebben tisztíthatóak.
  • Téves vegyszeradagolás esetén a fólia foltosan kifehéredhet.
  • A fóliaburkolat viszonylag sérülékeny, igaz könnyen javítható.
  • Nagyobb vagy egyedi alakú medence esetén az egyedi fóliázás drága, nem olcsóbb, mint a speciális uszodai kerámiaburkolat.
Mivel a hagyományos építési, zsaluzási módszerekkel a fóliázás igényelte méret- és alakpontosság gazdaságosan nem valósítható meg, két újszerű építési mód terjedt el: a kész, bent maradó műanyag zsaluelemek alkalmazása, valamint az előregyártott, fém palástlemez alkalmazása (ezek a fémmedencék). A két módszer közül az utóbbi az elterjedtebb. Németországban, illetve Ausztriában a magánmedencék 80–90%-át ezzel az építési móddal készítik.

A medence építésénél mérlegelni kell továbbá:
1
2
3

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK