Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A melegburkolatok beépítése és karbantartása

A melegburkolatok beépítése és karbantartása

Vajda Blandina
A burkolási megoldások problémái sok esetben beépítés után merülnek fel, az alapvető tulajdonságokat, a beépítés feltételeit, a szükséges előkészületeket, a lerakás menetét, a kész burkolat ápolásának és karbantartásának módját és anyagait illetően.

Az aljzat előkészítése


Burkolásra minden olyan aljzat alkalmas, amely sima, szilárd, zsír- és pormentes, és a burkolás előtti nedvességtartalma nem haladja meg PVC-nél a 3 %-ot, parkettánál a 1,5-2 %-ot, a többi melegburkolatnál pedig a 2,5 %-ot. Ezek az adatok a cementbázisú aljzatra vonatkoznak.

A nedvességtartalmat CM (kalciumkarbidos) készülékkel lehet megbízhatóan vizsgálni. A jobb kivitelezőknek van is ilyen (cigarettadoboz nagyságú) műszerük. Ha padlófűtésre kerül a burkolat, a rendszert először fel kell fűteni, majd fokozatosan visszahűteni, utána jöhet csak ez a roncsolásmentes vizsgálat. A padlófűtés ideális hőmérséklete 26 °C, és nem haladhatja meg a 35 °C-ot. Ezt az előírást az épületgépészeknek mindig be kell tartaniuk, különösképpen a parafa burkolat esetében. Az aljzat szilárdsága feleljen meg a rács/karc próbának (normál igénybevételű lakóhelyiségben az első fokozatnak). Minden esetben jegyzőkönyvben kell rögzíteni az eredményeket.

Burkolóanyagok tárolása


Nagyon fontos a tárolási és klimatizálási előírások betartása. A parkettát, a parafát, a szizált és a jutát eredeti csomagolásában a burkolandó helyiségben célszerű tárolni. A PVC és a gumi burkolóanyagok a fektetés előtti napon vágandók méretre, s azt egy napig a burkolandó helyiségben kell egymásra rakva, kiterítve tárolni. A linóleumtekercsek állítva tárolandók egy száraz, átlagos hőmérsékletű helyiségben. A leszabott, lazán feltekert anyagot 24 órán át pihentetik a burkolandó szobában. Padlószőnyeget (textilburkolatot) minimum 15 °C-os helyiségben tároljunk.

Burkolatfektetés különböző anyagokkal


Minden egyes burkolatfajtához a gyártó ajánl megfelelő ragasztót. Ennek alapján kiderül, hogy milyen típusból mennyit kell felhasználni. Az előírt anyagfajtától semmiképpen nem szabad eltérni. A fektetés előtt győződjünk meg a termék színazonosságáról. Ezt a burkolatgyártó az azonos gyártási tételből származó tekercsek, lapok szállításával biztosítja. Ha egy helyiség burkolatát különböző tekercsekből, lapokból készítik, ügyelni kell, hogy az anyagok gyártási tételszámai megegyezzenek, és a tételszámon belül folyamatos legyen a sorszám.

Quick-Step laminált padló fektetése (Forgalmazó: Diego)

A parketta fektetése idején az aljzat hőmérsékletének minimum 15 °C-nak, a levegő hőmérsékletének minimum 18 °C-nak, a levegő relatív páratartalmának pedig 40 és 75 % között kell lennie.A linóleum felülete a gyártás során elszíneződhet, azonban ez a sárgás szín fény hatására eltűnik, és visszatér az eredeti árnyalat. A parketta- és parafa burkolatok egyes csomagjait érdemes összekeverni, hogy a felület ne legyen "foltszerű", vagyis a hasonló erezetű lapok ne kerüljenek egymás mellé.

A gumiburkolat mérettartó, de a habalátétes fajtát fugázni kell. Higiéniai meggondolásból is szükség lehet a fugázásra. Ugyanez vonatkozik a linóleumburkolatra is.

Sok anyaghoz mellékelnek fektetési útmutatót, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit is a házilagos kivitelezésre biztatnánk. A forgalmazó által ajánlott szakember bizonyára jól ismeri a választott burkolat kivitelezési fogásait, rögzítését, a fugázás szükségességét, illetve módját.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK