Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Műanyag és kerámiakompozit medencék

Műanyag és kerámiakompozit medencék

Nincsenek könnyű helyzetben, akik otthoni úszómedence építésébe kezdenek. A legkedvezőbb döntéshez feltétlenül szakember segítségét kell kérni. Ajánlatos azonban az építtetőknek is tisztában lenni az egyes medencetípusok előnyeivel, hátrányaival, a fenntartás, a karbantartás módszereivel és költségeivel.
A helyszínen épített betonmedencék után a kész, polipropilén műanyag medencék a legelterjedtebbek hazánkban. Ezek nem öntartók, körbebetonozást igényelnek. Az előregyártott műanyag medencék általában egy darabból vannak, bár kaphatók több részből összeállíthatók is, amelyeknél később szigetelési problémák fordulhatnak elő.


A jobb minőségű, üvegszálas kerámiakompozit medencék betonozás nélkül, közvetlen kavicságyra telepíthetők. A kerámiakompozit medencéknek többszörös a vízzáró rétegük. Az üvegszál erősítésű vinilészter- és poliészterréteg közötti kerámiamagtól a medence szilárd lesz, ami a daruzásnál, telepítésnél nagy előny.

Ezeket a medencéket különböző, funkcionálisan jól használható formákban gyártják, alakjuk, méreteik éppen emiatt kötöttek. Maximális hosszúságuk 11,4 m körüli, mélységük 1,1–1,8 m közötti lehet, elsősorban süllyesztett víztükrű kialakításra alkalmasak.

Az üvegszálas kerámiakompozit medencék felülete az egyszerű, úgynevezett gelcoattól a 3D csillámló változatig választható. Ez utóbbiak az igényes wellness színvonalát is jelentős mértékben emelik. Helytelen vegyszeres kezelés – tartósan magas klórszint, tömény vegyszer – a gyengébb minőségű poliészter, illetve polipropilén medencéknél az akrilbevonat fakulását okozhatja. Az ilyen felületek 10–15 év múlva felújításra, sőt a polipropilén anyagúak cserére is szorulhatnak.

A medencék beépítése, telepítése

A polipropilén műanyag szerkezet könnyű, ezért magas talajvízállású területen ilyen medencét nem tanácsos építeni, mert a víznyomás kiemelheti. A kerámiakompozit medencénél a biztonságról egy hidrosztatikus szelep gondoskodik, leengedni csak a talajvíz szintjéig javasolt. Tökéletes víztartása, vízzárósága miatt ideális beltéri alkalmazásra is.

A medence beépítésekor az első lépés a munkagödör kiásása és az aljára kavicságy terítése. A vasalt beton alaplemez elkészítésekor a fenékelszívó idom helyét ki kell hagyni. Az alaplemez lejtésének kialakítása precíz munkát igényel. Egyes kerámiakompozit medencék nem igényelnek vasalt beton alaplemezt, ezért telepítésük gyors, pár nap alatt akár házilag is elvégezhető.

A medence gépészeti felszerelése a medencehéj megfelelő helyeken történő kivágásával és a megfelelő tömítettségű szerelvények beépítésével történik. Az alaplemezre ágyazóhabarcsot, az úgynevezett misungot (homok és cement keverékét) hordanak fel. Ebbe a rétegbe sem kavics, sem más, a medencét károsítható anyag nem kerülhet.

A polipropilén medencét a munkagödörbe – a két hazai legnagyobb üvegszálas poliészter és kerámiakompozit típus kivételével – általában kézi erővel helyezik be. A medence körbebetonozását – a helyszíni talaj- és terepadottságoktól függően – vasalt vagy vasalatlan, 15–30 cm vastagságban végzik. A réteges betonozásnál a medence vízszintjét fokozatosan emelni kell. A körbebetonozást képlékeny betonnal és nem túl gyorsan ajánlatos végezni. Fontos, hogy a betonozás egészen a medence pereméig történjen még akkor is, ha a medencét 10–20 cm-t kiemelve telepítik. Egyes kerámiakompozit medencék csak folyamikavics-oldaltöltést igényelnek, kevés cement felhasználásával.

A medence körüli térburkolat lejtsen kifelé, hogy a csapadékvíz távol maradjon a medencétől. Lejtős telken a felülről jövő vizek elvezetéséről is gondoskodni kell.

Előnyök és hátrányok

A kész műanyag medencék előnyei: az építési munka egyszerű, zsaluzni nem kell, a medence gyorsan beépíthető, a vízzáróságot megnyugtatóan biztosítja. A műanyag medence típusok hátrányai: a medence alakja, mérete, mélysége kötött, a medence 10–15 évente felújításra szorulhat, a beépítési munka bár egyszerű, de nagy gondosságot követel meg, hibás beépítés a medence tönkremenetelét okozhatja.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK