Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Parafa padlók

Parafa padlók

Németh Anna
Talán sokan nem tudják, hogy a parafa olyan fakéreg, amit kilenc évente lehántanak a paratölgyről, majd az újra termelődik, ahogyan a bárány is újra növeszti a gyapját. Tehát a fa károsodás nélkül vészeli át ezt a műveletet.

A parafa anyaga


A parafa sejtjeinek fala rugalmas, nagyon erős, viaszos. A belsejében lévő levegő miatt is hatékony a hőszigetelés. Évszázadok, sőt évezredek után sem veszít tartósságából, rugalmasságából, kiválóan alkalmas padló- és falburkolatnak, hőszigetelésnek bármilyen funkciójú helyiségben.


A hőszigetelő és hőmegtartó képessége miatt meleg a tapintása, mezítláb lehet járni rajta. Nem vezeti el a test hőjét, így melegnek érezzük nemcsak a felületet, hanem az egész helyiséget. A parafa padlófűtésnél is alkalmazható.

Falburkolat céljára számtalan méretben, vastagságban, mintában, szerkezetben és színben gyártanak parafa termékeket.

Ragasztható burkolat


A különböző szerkezettel és formában készülő padlóburkolatokat teljesen sima aljzatra ragasztják. A parafa szemcsékből préselt vékony parafa furnér számtalan mintában kapható. A ragasztható parafa lapok egyik, natúr változatát lerakás után a helyszínen kell speciális, rugalmas lakkal kezelni. A másik, ugynevezett HPS- (vinil) bevonattal gyárilag ellátott parafa padlón magas kopásállóságú védőréteg van.

A ragasztható padlók harmadik felületkezelési típusánál szintén gyárilag kerül rá a hatrétegű kerámialakk. Ez a réteg matt, ezért olyan, mintha le sem lenne lakkozva. Tartóssága viszont sokszorosa a hagyományos lakkoknak. Valamennyi parafa furnéros padlóburkolat mind natúr, mind színezett felülettel kapható.

Szintén ragasztható a fafurnérral borított, préselt parafa alappal összedolgozott burkolat. A 15x90 cm-es és 3,2 mm vastag lapokat kb. 35-féle fatípusban gyártják.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Burkolatok ragasztása
A burkolatragasztók között jelentős lehet a különbség, függően attól, mit rögzítünk mire, mikor és hol.
A melegburkolatok beépítése és karbantartása
Sokan azért nem vásárolják az új és kiváló burkolóanyagokat, mert nem ismernek jó kivitelezőt. Az óvatosság sok esetben indokolt.