Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Parafa padlók

Parafa padlók

Németh Anna
Talán sokan nem tudják, hogy a parafa olyan fakéreg, amit kilenc évente lehántanak a paratölgyről, majd az újra termelődik, ahogyan a bárány is újra növeszti a gyapját. Tehát a fa károsodás nélkül vészeli át ezt a műveletet.

Összeszerelhető parafa burkolat


A parafa padlók másik nagy csoportját nem kell leragasztani, mert egymásba pattintható, úgynevezett klikkes módon gyorsan és egyszerűen fektethető (szükség esetén könnyedén visszabontható és újra lerakható), nem kell ragasztási időre és – mivel gyárilag felületkezelt – egyes parkettáknál a szokásos lakkozást követő száradási időre várni.

A 12 mm vastag padlóelemek alján 2–3 mm-es parafaréteg biztosítja a kellő lépéshang-szigetelést. Erre kerül a közbenső, nagy sűrűségű (HDF) farostlemez. Ezen a felső réteg 4 mm vastag parafa furnér vagy pedig a 3,2 mm vastag színfa furnérborítású parafa lap. Mindegyik termék felületét hatrétegű kerámialakkal vagy HPS- (vinil-) védelemmel látják el.

Akusztikus padló parafából


Újabb fejlesztés az ún. akusztikus padló, amely úszatott kivitelű. A paneleken alul-felül ugyancsak parafaréteg van, azonban a felső parafaréteg nyersgumival kevert gumiparafa. Erre kerül a díszítő furnér, amely lehet valódi fafurnér vagy parafa furnér. Ez a technikai újdonság eredményezi, hogy a padló lépészaja 76 dB-re csökken,  3 dB-lel javul a lépéshangszigetelés is.

A felső gumiparafa rétegnek azonban nemcsak akusztikai előnye van, hanem egyrészt kevesebb hőt von el a talpunktól – azaz javítja a hőérzetet – másrészt rugalmasabbá teszi a járást. Ez az akusztikus készpadló is készülhet kerámialakkos, illetve HPS felülettel.

Kopásálló parafa burkolat


A hatrétegű kerámialakk tartós és tökéletes felületi védelmet nyújt kopás és karc ellen. A lakk alapját képező kerámiaszemcsék biztosítják azt a kopásállóságot, amely a kerámiának az ipari gyémántnál is nagyobb keménységén és ellenálló képességén alapul és gyárilag hat rétegben kerül a parketta felületére. Meleg és természetes felületet ad, nem csúszik és nem kelti a hagyományos lakkok hideg érzetét. A kerámialakk a speciális felületképzésnek köszönhetően könnyen takarítható, így higiénikus és egészséges burkolat kialakítását teszi lehetővé mind lakóterek, mind kereskedelmi vagy ipari célú helyiségek esetében.

A gyárilag felületkezelt parafa padlók kopásállóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy közösségi épületekben – pl. szállodákban, könyvtárakban, üzletekben, koncerttermekben – is állják a nagy forgalom okozta igénybevételt. Ezért a lakás valamennyi helyiségében (tehát a fürdőszobában és a konyhában is) biztonsággal használható.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Burkolatok ragasztása
A burkolatragasztók között jelentős lehet a különbség, függően attól, mit rögzítünk mire, mikor és hol.
A melegburkolatok beépítése és karbantartása
Sokan azért nem vásárolják az új és kiváló burkolóanyagokat, mert nem ismernek jó kivitelezőt. Az óvatosság sok esetben indokolt.