Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Parketta, szalagparketta vagy hajópadló

Parketta, szalagparketta vagy hajópadló

Szép Házak
A köznyelv szerint parketta minden fapadló, holott az kizárólag a legalább két milliméter vastagságú kemény bevonatokka, lakkokkal, műgyantákkal ellátott járóréteggel védett, hasáb, léc vagy kocka alakú elemekből álló padlóburkolat.

Parketta


A fa padlóburkolatok igazi klasszikusai a csaphornyos parkettalécekből álló burkolatok. Lerakhatók hagyományos módon, párnafákra rögzített vakpadlóra fektetve és rejtetten szegezve, vagy a már tükörsimára kialakított betonaljzatra ragasztva. A csaphornyos parkettaléceket leginkább egyszeres, néha kettős vagy hármas halszálkarendszerben fektetik fény felé futó sorokban, ritkábban szalagszerűen. A megrendelők gyakran igénylik a különleges szerkezetű lerakást: fonott, csillagbetétes fonott, sakktábla, kazettás sakktábla, csillagbetétes sakktábla, futó, négyzetes, halszálkás, dupla halszálkás, parallel, valamint kötősoros parallelmintás kötésekben. Huszonöt-huszonhét milliméteres vastagságukkal elviselnek akár tíz csiszolást, felújítást is, és mivel nem mennek ki a divatból, nemzedékeket szolgálnak.


Laminált padló: a kakukktojás


Az utóbbi évek elterjedt padlóburkoló anyaga a laminált padló, amelynek téves elnevezése a laminált parketta, hiszen valójában nem sorolható a parketták közé. E burkolat hordozóalapja nem tömörfa, hanem műgyantával összekevert farostőrlemény. Erre a lapra a hagyományos parkettaléceket, svédpadlót, hajópadlót imitáló, nyomdai úton sokszorosított dekorpapír réteget, végül egy nagy kopásállóságú műgyanta réteget húznak. Noha az így készült, viszonylag olcsó termékek is szépek és tartósak, meg sem közelítik a valódi fából gyártott, sokszor felújítható, több nemzedéket kiszolgáló igazi parkettát. Villalakásokban legfeljebb a gardrób, a tornaterem vagy a hobbiszoba burkolataként jöhet számításba, esetleg nagyon nagy alapterületű loftlakásokban.

Quick-Step laminált padló (Forgalmazó: Diego)

A laminált padlók a szaküzletekben nagy gazdagságban kaphatók változatos erezetmintákkal, színekkel. Léteznek márvány- és gránitmintás, hajópadlót utánzó és kazettás panelek is. Eltérő színű, mintájú, szélességű lapokkal, a fektetési irány váltogatásával különös látványhatások teremthetők. A laminált padlóburkolatok előnye a panelek nagyon pontos, vagyis hézagmentes illeszkedése. Kopórétegük tíz-tizenötször ellenállóbb a normális padlólakkokénál, a porszívózáson, törlésen kívül nem igényelnek utókezelést. Nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs, nem bántják a bútorgörgők, tűsarkú cipők, háztartási oldószerek. Fektethetők ragasztással vagy csaphornyok összepattintásával, párazárt vagy habfóliás alapra.

Parketta változatok


A svédpadló lényegében felfogható nagyméretű csaphornyos vagy lamellaparkettaként.
A lamellaparketta annyiban tér el a csaphornyostól, hogy léceit nútok nélkül illesztik egymáshoz. Általában 10 mm vastag, ezért padlófűtés fölé is ajánlják, egy-két alkalommal csiszolható. A mozaik parketta megmunkált élű, 6–10 milliméter vastag, 15–20 cm hosszú lamellákból áll, amelyeket gumi, fém, nemez, szövet vagy léc köt össze nagyobb lerakási egységekbe. Vékonysága padlófűtés fölé is alkalmassá teszi.


Szalagparketta


Napjainkra a készparketták igencsak háttérbe szorították az előbbieket, minthogy ezek beépítése, utógondozása minimális ráfordítást igényel. Mivel változatos fedőréteggel készíthető, a különleges, értékesebb faanyagok is gazdaságosan felhasználhatók. A mechanikai igénybevétellel szemben ellenálló, mert a terhelést a táblás szerkezet elosztja. A készparketták egyik népszerű típusa a szalagparketta.


A szalagparketta diadalútját egyszerű, gyors lerakhatósága, az azonnali használhatósága, hézagmentes zárása alapozta meg. Hajópadlóval vetekedő hosszúságú lemezei három műgyantával összeragasztott, egymásra merőleges rétegből épülnek fel. A felső koptatóréteghez elsősorban tölgyet használnak, de más keményfa (akác, bükk, kőris) és egzotikus faanyagok is szóba jöhetnek. A lemezek hosszanti és rövid éleiken csaphornyokkal illeszkednek könnyen leragasztható táblákká. A kopóréteget a gyártás során felvitt lakkal védik. Felújítása egyszerű: a régi lakkot finomszemcsés csiszolópapírral eltávolítják, majd a felületet újralakkozzák.

Hajópadló


Hajópadlót régebben igénytelen helyiségek burkolására használtak. Rusztikus hatása miatt napjainkban különösen a fiatalok körében kedvelt a fenyőből készült hajópadló. Ez az egyszerű, a helyiséget nem uraló, lakberendezési szempontból univerzális burkolat azonban nem igazán kopásálló, ezért csak kevésbé igénybe vett helyiségekben tanácsos alkalmazni, például a hálóban. Igaz, létezik ma már forgalmasabb helyiségbe való, keményfából gyártott változata is. Szépen mutat rajta a többféle színű és árnyalatú, a fa erezetét látni engedő vastag vagy vékony lazúr, amelyet tetszőlegesen lakkozhatunk matt, fényes vagy selyemfényű oldószeres, illetve vizes bázisú lakkokkal.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Burkolatok ragasztása
A burkolatragasztók között jelentős lehet a különbség, függően attól, mit rögzítünk mire, mikor és hol.