Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Tágasabb tér tolóajtóval

Tágasabb tér tolóajtóval

Szép Házak
A kis alapterület és a tágas térérzet csupán látszólag egymást kizáró jellemzők. A megfelelő helykihasználásban segítségünkre lehetnek a tolóajtók.
Egy lakás legyen kényelmes, esztétikus, tágas, világos és biztonságos. Legtöbben így foglalnánk össze az ideális otthonról szőtt elképzelésünket, amely – hála néhány praktikus eszköznek – nem is tűnik elérhetetlennek.

A kis alapterület és a tágas térérzet csupán látszólag egymást kizáró jellemzők. E kettő összebékítése érdekében gyakran kreatív megoldásokra lehet szükség, ám e célok elérése nem lehetetlen.

Több a hely


A megfelelő helykihasználásban segítségünkre lehetnek a tolóajtók. A normál nyíló ajtók nyitott állapotban viszonylag sok helyet foglalnak el a lakótérből, ráadásul időnként túl sok ajtó nyílik ugyanabba a térbe egy szűk helyen, és előfordul az is, hogy összeakadnak.

Meglehet, hogy a fürdőszobába befelé nyíló ajtót szeretnénk, de a kád vagy a mosdó miatt egyszerűen nincs ehhez elegendő hely. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a tolóajtó lehet a megoldás, mert a lakótérből nem vesz el hasznos területet.

Nem csak a hellyel takarékoskodhatunk


Igaz, a tolóajtók ára magasabb a normál ajtókénál, ha azonban számba vesszük a többletköltségeket és a megtakarított alapterület értékét, a mérleg bizony pozitív egyenleget mutat.

Vegyünk egy átlagos 70 négyzetméteres lakást, ahol két normál és egy kétszárnyú ajtót tolóajtóval helyettesítünk! A többletkiadás 100-150 ezer forint, ami a vasalatok és a beépítés felára. Viszont megtakarítottunk négy négyzetmétert, ami 300 ezer forintos négyzetméterárral számolva 1,2 millió forint! Arról nem beszélve, hogy a végeredmény egyedi és elegáns.

Milyen tolóajtót válasszunk?


A nyílás mérete alapján egy- vagy kétszárnyas közül választhatunk, illetve a beépítés módja szerint fal előtt futó és falban futó rendszer kapható.

A fal előtt futó tolóajtónál egy takaróléc mögé bújtatott sínt szerelnek a fal síkjára, esetleg a plafonra, amelyen függesztve csúsztatható az ajtó. Látványos megoldás lehet, amennyiben az asztalosmunka is igényes.

Bár a teret megnyerjük, a falfelület egy részét elveszítjük, hiszen ez elé toljuk nyitáskor az ajtót. Ha ezt a felületet meg akarjuk tartani, akkor beépített tolóajtóra van szükség. Ilyenkor a fal elé még egy vékony falat húznak gipszkartonból vagy téglából, és ebbe kerül a tolóajtó és a sín. Ehhez komplett vasalatrendszerek kaphatók, amelyeknek a fal felépítéséhez szükséges fémváz is része. Ekkor a teljes falfelület kihasználható.

Mindkét típus utólag is beépíthető, de akkor jobb a gipszkartonos megoldás, mert ez nem jár piszokkal, az eredmény mégis tökéletes. Kisebb ajtónyílásba érdemes harmonikaajtót választani.

Ha jó minőségűek a sínek, az ajtó finoman, halkan és kilengések nélkül siklik oldalra, ami előny, ha mozgásukban korlátozottak vagy idős emberek is élnek a lakásban. Igaz, hogy a hangzárás nem tökéletes, de speciális tömítésekkel ezen sokat lehet javítani.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK