Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Taréj- és élgerinc

Taréj- és élgerinc

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A magastető-fedések egyik kritikus helye a gerincvonal, ugyanis itt a mechanikai zárás és páraszellőzés együttes megoldására van szükség. A korábbi technikák helyett többféle új megoldás is létezik.

Univerzális élgerincelem


Az univerzális élgerincelem (vagy szivacs gerincalátét) megnevezés egy speciális műszaki szivacsterméket takar, amelyet UV-védelmet biztosító adalékanyaggal is elláttak. Mérete 150/50 mm-től 200/110 mm-ig terjed, nálunk a 200/75 mm-es méret az általánosan használt. Kedvező ára és egyszerű elhelyezése miatt kedvelt és széles körűen használható termék.

Az univerzális élgerincelem hátránya a műszaki habkeverékeknél is elkerülhetetlen korlátozott élettartam és színtartósság. Előfordulhat, hogy a gerinceknél elhelyezett szivacsot a madarak kicsipkedik. A piacon kaphatók egyszerű (nem UV-védett), színezett, háztartási szivacsból kivágott silány termékek is, ezeket könnyű felismerni puha és kevésbé porózus anyagukról.


Tekercses élgerincelem


A leginkább ajánlható és legtartósabb megoldás, ha nem műanyag termékkel oldjuk meg a gerinc szellőzését és csapadékvédelmét. Erre kínál tökéletes megoldást a tekercses élgerincelem (roll) alkalmazása. Általános jellemzőjük az alumínium alapanyag. Vagy az egész tekercs teljes keresztmetszetében ebből készül, vagy a tekercs két oldalán találunk alumínium lemezcsíkot. Ez utóbbi esetben középen szellőző szövetsáv van műanyag vagy üvegszálas alapanyagból, esetleg páraáteresztő tetőfólia anyagból. Hátoldalukon a széleknél két butilsávval kell a héjazathoz ragasztani a tekercsek széleit. Egyszerű és gyors az elhelyezésük, mert egy tekercs 5 m hosszú. A tekercsek szélessége 210–390 mm között választható, legjobban a 280–310 mm-es tekercsek felelnek meg a hullámos beton vagy a kerámia tetőcserepekhez.

Kúpcseréprögzítők


A régi habarcsolás igazi rendeltetése a kúpcserepek rögzítése volt. Erre ma a kúpcseréptípusonként (beton, hornyolt, sajtolt stb.) eltérő formájú alumínium kúpcseréprögzítők szolgálnak. Az univerzális típust a helyszínen kell a kívánt formájúra hajlítani. A kezdő és elosztó kúpcserepeket gumi alátétgyűrűs harangszeggel lehet rögzíteni, ennek szokásos hossza 120 mm.

Léctartó


A léctartót a kúpcserepet fogadó gerincléc magasságának pontos beállítására fejlesztették ki. Létezik felcsavarozható-állítható és kalapáccsal leverhető szegszáras kivitelben.

Kúplezáró elem


Hasznos kiegészítő a PVC vagy alumínium kúplezáró elem, ami nyeregtetőknél a két gerincvég függőleges lezárására szolgál. Tetszés szerint igazítható vágással a kúpcserép formájához, perforációja biztosítja a szellőzést, de megakadályozza a madarak és a rovarok bejutását a héjalás alá.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK