Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A tetőcserép felületi- és színtartóssága

A tetőcserép felületi- és színtartóssága

Promóció
Az ókori kerámia műalkotások gazdag archeológiai leletei tanúskodnak az agyagból égetett termékek időtállóságáról. A technológia azóta csak modernizálódott, de az alapgondolat és az alapanyag ma is a kerámia tetőcserép tartósságát és színállandóságát biztosító természetes anyag, az engób.
Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha a kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek, a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek színvilága sem valamiféle, a felületükre kerülő festéknek köszönhető. A kerámia tetőcserepek tartós színe az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ.

Creaton Futura kerámia tetőcserép

Egy építkezés vagy csak a ház egyes, jelentősebb szerkezeti eleme, pl. a tetőfedés cseréje költséges vállalkozás, ezért jogos elvárás, hogy az elkészült beruházás hosszú távon tartós megoldást biztosítson. Ha a tető felújítására adjuk a fejünket vagy új családi házunk tetőfedő anyaga ügyében kell döntést hozzunk, nem csupán szép és természetes, de tartós és gazdaságos megoldás a kerámia tetőcserép.

Mit jelent a tetőcserép tartóssága?


Ne károsítsák az időjárás hatásai, ne szennyeződjön el könnyen, ne támadhassa meg gomba és más élősködő, és persze sokáig olyan színű legyen, amilyennek megálmodtuk és megépíttettük. Mindezek jogos elvárások egy minőségi tetőfedő anyaggal kapcsolatban. Ha kerámia tetőcserép mellett döntünk, ezek közül egyikről sem kell lemondanunk. Ezek jó részéről ugyanis a gyártás során a kerámia tetőcserép felületébe égetett természetes anyag, az engób gondoskodik.

Engób: több ezer éve a tartós kerámia felület titka


Az engób nem festék, hanem természetes anyag, finom ún. agyagiszap, amellyel a fazekasok már több ezer éve a durvább agyagból készített agyagárukat még nyers állapotukban leöntötték, hogy a tárgy szebb színű és finomabb felületű legyen. Akkor még nem tudták, illetve nem volt tudományosan bizonyított, hogy ennek köszönhetően az edények nem csupán szebbek lesznek, de tartósabbak is. A muzeális kerámiák között számos engóbozott kerámia edény található, így joggal remélhetjük, hogy engóbozott cserepek hasonlóan tartósak, mint a több tíz vagy száz évvel ezelőtt készült kerámiák.

A tetőcserépbe égő védelem


Tévhit, hogy az engób olyan felületi „festék” vagy kezelő anyag, amely zord időjárásnak vagy külső hatásoknak „köszönhetően” sérül vagy leválik. Ennek gyártástechnológiai „titka”, hogy az engóbnak mind a szárításkor, mind az égetéskor egyformán kell összehúzódnia az agyaggal, amelyből a tárgy készül, így gyakorlatilag beleég a felületbe, a tetőcserép felületébe égő védelemmé válik. Így az engób nem egy felület, hanem maga a cserép.

Egy kis kémia és nem varázslat


Az agyagban a legfontosabb színező elem a vas, amely az agyag égetési folyamata során stabil és inaktív kémiai vegyületté alakul. A vegyület és ezzel annak színének a megváltoztatásához olyan erős szerekre van szükség, amelyek normál esetben a természetben, egy épület környezetében nem fordulnak elő. A víz, gyenge savak vagy légköri környezeti hatások, mint a napfény vagy a levegő oxigénje nem kezdhetik ki a tetőcserepet. Az égetési folyamat során a már egyébként is inaktív úgynevezett hematit pigment tartósan a kerámia cserépbe kerül bele, beleég, valójában nem egy felületet képez, hanem a cserép részévé válik úgy, hogy egyfajta védelmet, védőpajzsot épít fel a környezeti hatások ellen.

Creaton Magnum engóbozott tetőcserép

Ahol a felület „felületi kezelés” eredménye


A kerámia cseréppel ellentétben a nem természetes anyagból készülő termékeknél (műanyagoknál) kialakuló védőköpeny nem olyan hatásos. A műanyagokat ugyan védik az úgy nevezett UV-stabilizátorok a napsugárzás ellen, azonban ezen anyagoknak korlátozott az élettartamuk. És a válasz ismét a kémiai folyamatokban keresendő. A kémiai kötések ezen fajtái ugyanis kevésbé stabilak, mint a kerámia cserepek esetén keletkezőek. A műanyag környezeti hatások által kiváltott elöregedésének közismert megjelenési formái, mint törékenység (ridegség) vagy fakulás, ezen kötések napfény általi károsodására vezethetők vissza.

Tény, hogy a kerámia tetőcserép színe az alapagyag paramétereitől függ. Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár több évtizedig is változatlanul szép, változatlan színű, nem fakul, nem mohásodik, nem kopik meg. Tény, hogy a kerámia tetőcserép felülete akár évtizedeken át is tartós lehet.

További információk és akciók: Creaton

Címkék: