Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Tetőfóliák, alátétlemezek

Tetőfóliák, alátétlemezek

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A legfontosabb és legáltalánosabban használt tetőtartozékok a tető beázását meggátló és a tetőszerkezet élettartamát megnövelő fóliák és lemezek.

Alátétlemezek


Léteznek speciális igényeket kielégítő különleges alátétlemezek is. Kiváló példa erre a korcolt fémlemezfedések és az alátétdeszkázat közé kerülő lemez. Ezen termék egy vastagabb páraáteresztő tetőfólia és egy monofil strukturált lemez kombinációja, ami eltartja a deszkázattól a fémlemezt, így egy páraelvezetést segítő légrést alakít ki, nem fülled be és nem károsodik a deszkázat.


A tetőfóliákat mindig átfedéssel kell elhelyezni, ez általában 15–20 cm, amit jelölnek a fóliákon. A csapadékvíz-biztonság növelése érdekében vagy a szokványosnál kisebb tetőhajlásszögnél az átfedés mértékét növelni kell, és a fóliasávokat össze kell ragasztani. Ez történhet ragasztószalaggal vagy tubusos fóliaragasztóval.

Ajánlatos a tetőáttöréseknél is a fóliát és a csatlakozószerkezetet összeragasztani a megfelelő anyaggal. Mivel az ellenléc alatti fóliarögzítésnél a fólia a szögektől sérül, az ellenléc alatt is javasolt egy butil- (szegtömítő) szalag vagy ragasztóréteg.

Fontos még a taréj- és gerinckialakítás: jellemzően átfedéssel készül itt is a fóliázás, kivéve, ha a tetőfólia és a hőszigetelés között légrés van. Ez esetben biztosítani kell a kiszellőzést a kétoldali fóliatalálkozás között.

Elhelyezéskor nem szabad túlságosan megfeszíteni a fóliát, gondolni kell az anyag hőtágulására, ugyanis hidegben zsugorodni fog! Figyeljünk arra, hogy a tetőfóliák UV-állósága 3–4 hónap, tehát mielőbb gondoskodni kell a felrakott fólia eltakarásáról a végleges tetőfedő anyaggal!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Magastetők áttörései
A magastetők cserépméretű megszakítását, az átvezetéseket, a kéményszegélyeket és a tetőkibúvókat a beázásveszély miatt szigetelni kell.
Magastetők eresz- és vápamegoldásai
A magastetők átszellőztetésére szolgálnak az ereszvonalnál a tetőkiegészítők, amelyek a madarak és a rovarok bejutását is meggátolják.
Taréj- és élgerinc
A magastető-fedések egyik kritikus helye a tetőgerinc. A korábbi technikák helyett többféle új megoldás is létezik.