Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Erkélyajtók modern kivitelben

Erkélyajtók modern kivitelben

Farkas Ági
Az erkélyajtó közvetlen kapcsolatot teremt a külső környezettel. Életviteli szempontból fontos, hogy minél világosabb tereket alakítsunk ki otthonunkban. Ennek megfelelően tervezzük meg családi házunkat vagy újítjuk fel jelenlegi otthonunkat.
Az erkélyajtóval szembeni két fő elvárásunk: a szabad kilátás biztosítása és a minél nagyobb hely az átközlekedés számára. Az erkélyajtó vásárlása előtt érdemes végiggondolnunk néhány dolgot, amik befolyásolják annak méretét és kivitelét. Elsősorban erkélyünk funkcióját kell meghatároznunk. Szeretnénk sok időt kint tölteni? Ha ez a családi élet egyik fő színtere, akkor fontos az akadálymentes átjárás az erkélyajtón keresztül. Vagy csak alkalmanként használjuk erkélyünket? Akkor is csak rövid időre?


Az erkélyajtók tulajdonságai


Esetleg csak tárolásra? Minden esetben fontos azonban, hogy minél több fényt engedjen be a lakásba. A lakókörnyezetünk is befolyásolja, hogy milyen tulajdonságú erkélyajtót válasszunk. Egy zajosabb környéken érdemes nagyobb hangszigetelésű üveggel kérni a szerkezetet. Hosszú távú nyugalmunk térül meg a kezdeti magasabb költséggel.

Figyeljünk az erkélyajtóknál a hő- és hangszigetelésre is! Ugyanolyan fontos, mint az ablakok esetében. A legtöbb gyártó nem vizsgáltatja be ezeket az értékeket külön az erkélyajtók tekintetében is. Általában az ablakokra vonatkozó értékeket adják meg az erkélyajtókra is, ami nem feltétlenül fedi a valóságot, hiszen az erkélyajtó mérete általában jóval nagyobb, mint egy ablaké.


Passzívházak – energiatakarékosság


Ha energiatakarékos vagy passzívházat építünk, tájékozódjunk alaposan, hogy milyen hőszigetelési és napfény-áteresztési értékű a kiválasztott erkélyajtó! A passzívház szabvány szigorú értékekhez köti a kültéri nyílászárók műszaki tulajdonságait. Betörésvédelmi szempontokat is figyelembe kell vennünk a közvetlen kertkapcsolatú vagy kívülről könnyen megközelíthető helyről nyíló erkélyajtónál. Ilyenkor mindenképp győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott modell zárható, betörésgátló (több ponton záródó) kivitelű-e! Végül, de nem utolsósorban erkélyajtónk típusát az is befolyásolja, hogy mekkora és milyen méretű hely áll rendelkezésünkre.


Bukó- vagy nyíló ablak


Az egy- vagy kétszárnyú bukó-nyíló ajtót – esetlegesen sorolva egy vagy két ablakkal – akkor válasszuk, ha a szárnyak befelé nyitva nem vesznek el sok helyet a térből. Ha nincs elég hely vagy nagyobb üvegfelületet szeretnénk, ideális választás a toló erkélyajtó. Ezzel szélesebb nyílást tudunk szabaddá tenni. Igaz, a nyílás fele még így is mindig zárt marad. Két típus közül választhatunk. Az egyik a kedvezőbb árfekvésű bukó-toló, a másik pedig az emelő-toló típus. Utóbbit akkor érdemes választanunk, ha igazán nagyméretű nyílást kell lefednünk vagy pedig kiemelten fontos otthonunkban az akadálymentes közlekedés.


Tervezés


Ezeket az igényeket már a tervezéskor érdemes figyelembe venni, különösen ha olyan szerkezetet választunk, amelyet az aljzatba kell süllyeszteni. Az erkélyajtók prémium kategóriájába tartoznak az üveg harmonikafalak, amelyekkel gyakorlatilag a teljes homlokzatot szabaddá tudjuk tenni. Ezek mind hang-, mind hőszigetelés szempontjából megfelelőek. Egyszerű működtetésük mellett további előnyük, hogy nyitott állapotban is helytakarékosak, az ablaktáblák egymás mellé hajtogatva állnak a helyiségen belül, vagy akár kívül.

Címkék: