Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Miből készül a jó szaniter?

Miből készül a jó szaniter?

Szép Házak
A fürdőszoba fő berendezési tárgyait, a WC-t, a mosdót, a bidét és a piszoárt összefoglalva szanitereknek nevezzük. Gyakran idesorolják a kádat és a zuhanykabint is, de azokat eltérő alapanyaguk és gyártástechnológiájuk miatt célszerűbb külön tárgyalni.
Ma már teljesen természetesnek tekintjük, hogy minden lakásban találunk WC-vel és mosdóval felszerelt fürdőszobát, enélkül új lakás nem is építhető (a bidé és a piszoár Magyarországon még ritkaságnak számít). A fürdőszoba és a mai, modern értelemben vett szaniterek azonban meglehetősen későn jelentek meg, még fél évszázada is épültek komfort nélküli lakások, s ma is sokan laknak vidéken ilyen házakban.

A szaniterek anyaga


A szanitereknek sokféle követelményt kell kielégíteniük. Alapvető kritérium a vízhatlanság (egy mosdó vagy WC természetesen nem "ázhat át") és a könnyű, gyors és hatékony tisztíthatóság. Ez utóbbi komoly fizikai-mechanikai ellenálló képességet jelent a súrolással szemben, kémiai ellenállást a háztartási vegyszereknek, savaknak és lúgoknak, valamint kiváló hőellenállást a szinte forrásban lévő vízzel szemben. Ráadásul a mindezeknek a követelményeknek megfelelő szanitereket viszonylag alacsony költséggel kell előállítani, hogy mindenki beszerezhesse őket.

Szinte minden alkalmazott alapanyagnak voltak, illetve vannak gyengeségei. A fa gyakorlatilag használhatatlan, mivel drága, nehezen tisztítható, és a legköltségesebb eljárásokra van szükség, ha valóban vízhatlanná akarjuk tenni.

A zománcozott fémek gyenge pontja maga a zománc, ami rosszul bírja a súrolószereket, karcolódik, megsérülve védtelenül hagyja az alatta lévő, azonnal rozsdásodásnak induló fémet. A rozsdamentes acél, illetve az oxidációnak ellenálló más fémötvözetek a fizikai hatásokat, a vizet kitűnően bírják, a vegyszerek egy része azonban foltossá, mattá teheti felületüket, ráadásul nem tartoznak az olcsó alapanyagok közé.

Rozsdamentes acél szaniterek


Rozsdamentes acélból készült termékeket jelenleg kétféle kategóriában kínálnak. Az egyik a nagy igénybevételt jelentő közületi felhasználásra, elsősorban börtönökbe, vasúti kocsikba, repülőgépekre szánt szaniterek csoportja. Itt teljes a kínálat, mosdók, WC-k, bidék, piszoárok egyaránt kaphatók. A küllemük viszont esztétikusnak nem, legfeljebb különlegesnek nevezhető, az áruk pedig jócskán meghaladja az alap- és középkategóriás porcelánokét.

A rozsdamentes acélból készült termékek második kategóriájába a különleges formatervezésű, extravagáns, általában Olaszországból származó mosdók tartoznak, amelyek több üzlet kínálatában is megtalálhatók. A valóban jó minőségűek ára kifejezetten magas, a gyanúsan olcsó, néha a barkácsáruházakban is felbukkanó darabok pedig rendszerint a legalapvetőbb követelményeknek sem felelnek meg, könnyen karcolódnak, gyorsan elszíneződnek, és viszonylag rövid használat után sem nyújtanak már szép látványt.

Üveg szaniterek


Az üvegtermékek sok tekintetben rozsdamentes acélból készült társaikhoz hasonlítanak. Általában olasz gyártmányok (bár néha hazánkban készült, szinte egyedi terméknek mondható darabok is feltűnnek), és a magasabb árkategóriába tartoznak. Más, mint mosdó nem is készül belőlük, ugyanis egy üveg-WC vagy -bidé nem csupán bizarr látványt nyújtana, de a bonyolult gyártástechnológia miatt valószínűleg az ára is rendkívül magas lenne. Az üvegnek, mint alapanyagnak a legfőbb hátránya a sérülékenysége: már viszonylag kis ütés hatására is finom hajszálrepedések jelenhetnek meg a felületén.

Villeroy & Boch üveg mosdó (Forgalmazó: Just Home)

Kőből készült szaniterek


A természetes kövek, például a márvány és más mészkőféleségek egyrészt viszonylag nagy vízfelvevő képességük miatt (szinte "magukba szívják" a szennyeződéseket), másrészt a vegyszerekkel szembeni védtelenségük miatt alkalmatlanok szaniter alapanyagnak.
Talán egyedül a gránit a kivétel, annak viszont olyan magas az ára és költséges a megmunkálása, hogy kiskereskedelmi forgalomban nem is kapható. Egy-egy mosdó elkészítését az ügyesebb kőfaragók valószínűleg elvállalják, de olyan mester nincs, aki hozzá illő WC-t vagy bidét is faragna.

Akril és quaryl szaniterek


A különböző szintetikus anyagokkal az utóbbi évtizedekben több gyártó is kísérletezett. Az olcsóbb műanyag termékek sajnos csak bosszúságot okoznak, mivel a vegyszerek, a súrolás gyorsan tönkreteszi felületüket. A valóban jó minőségűek a felsőbb árkategóriába tartoznak, de jó tudni, hogy még ezekkel is óvatosabban kell bánni, mint porcelánból készült olcsóbb társaikkal. Ide tartoznak például az akril és porcelán keverékéből, az úgynevezett quarylból készült, különleges vonalvezetésű mosdók.

Porcelán szaniterek


A porcelán nem véletlenül lett a szanitergyártás gyakorlatilag vetélytárs nélküli alapanyaga. Víz- és hőálló, bírja a durvább súrolást és a vegyszereket is, ráadásul viszonylag olcsón gyártható. A vásárlás során azonban nem árt óvatosnak lenni, mivel az anyagösszetételtől függően porcelánból is többféle létezik, amelyek minősége ugyancsak eltérő.

Villeroy & Boch szaniterek (Forgalmazó: Just Home)

Kétféle anyagot különböztetünk meg a szaniterkerámia-gyártásban: a kristályporcelánt és a félporcelánt. A kristályporcelán kvarchomokból, földpátból és kaolinból áll, ez szolgál az asztali porcelánedények alapanyagául is. Ebből készülnek a magasabb kategóriába tartozó gyártók termékei. Néhány évvel ezelőtt jelentek meg a piacon e szanitermárkák gyártói egy új bevonattal, amelyet ki-ki a maga fantázianevén hív, és amely a hagyományos máz utólagos bevonásával, majd a kerámia másodszori kiégetésével biztosítja a máz mikroszkopikus pórusainak maradandó befedését. Ennek eredményeképpen a vízcseppek nem tudnak megtapadni a kerámián, és a száradás utáni nyomok minden vegyszer alkalmazása nélkül egyszerűen letörölhetők.

A 0,5 és 5 % közötti vízfelvételű terméket félporcelánnak nevezzük. Ez a kristályporcelán alapanyagain kívül még samottlisztet is tartalmaz, amely az égetés során az izzó anyag "belső támasztékául" szolgál. Az anyag zsugorodását, így a kerámiadarab formájának torzulásait, méreteinek megváltozását csökkenti. A gyártás során kevesebb feszültséges, repedt, selejtes hulladék képződik, ezért egy új széria kifejlesztése rövidebb időt, kisebb ráfordítást igényel. Hátránya, hogy a termékek mázfelületén néhány év után hajszálrepedések jelenhetnek meg, amelyekben aztán könnyen lerakódik a vízkő és a szennyeződés. Ide tartozik szinte az összes, nálunk is kapható olasz és spanyol termék; ebből készülnek a fehér színű, tükörrel és világítással együtt kapható mosdószekrényekre ráépített, külön márkajelzés nélküli mosdópultok is.

A félporcelánok minősége eléggé változatos, a nevesebb márkák általában megbízhatók – némelyiknél a 10 év garancia például jó ajánlásnak számít –, a név nélküliekkel viszont már lehetnek gondok.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK