Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Zöldtetők kialakítása

Zöldtetők kialakítása

Gilincsek Gábor / GX Design
Az első tetőkertek megjelenésükkor – ritkaságuk miatt is – igen sokba kerültek. Az ókori világ hét csodája egyikeként számon tartott Semiramis függőkertje is alapvetően a gazdagság bemutatására jött létre a sivatagban, persze felüdítő oázist is nyújtott használóinak.

Környezeti szempontok


A zöldtetőknek fontos szerepük van a klímaváltozás enyhítésében és a vízgazdálkodásban is, ugyanis e tetők nyáron hűtik az épületet és a levegőt, valamint a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják. Az ökonómiai előnyök tehát egyértelműek. A forintosítható előnyökön túl a zöldtető felbecsülhetetlen értéket képvisel esztétikusságával, új élettér kialakításával és környezettudatosságával. A tetőkert megépítése – figyelembe véve az energia- és a csapadékvíz-megtakarítást, a tetőszerkezet védelmét és élettartamának, valamint használati értékének növekedését – néhány év alatt megtérül. Nem véletlen, hogy Németország számos részén nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontok miatt is csak zöldtetővel engednek lapostetős épületet építeni.

Fontos tulajdonságok


A zöldtető elnyeli a káros anyagokat, a szennyeződéseket, a port, és csökkenti a hőmérsékleti ingadozásokat. Természetes körforgásába juttatja vissza a csapadékvizet, a  káros sugárzások elnyelésével és a páratartalom növelésével a közvetlen mikroklímát is javítja. A zöldtető szén-dioxid-elnyelése és oxigéntermelése a napenergia leghatékonyabb hasznosításával, a fotoszintézissel történik. A növények a felvett napenergia 70%-át párologtatásra használják fel, ezzel hűtenek. Ellentétben a normál tetőkkel, a zöldtetők a csapadékvíz mennyiségének körülbelül a felét képesek megkötni, ezzel nem engedik az egyébként is szűkülő édesvízkészletet szennyvízzé változni.


Az ültetőközeg


A talaj alatti szellőztető réteg, a zöldtető tüdeje mellett a másik fontos rétegalkotó maga az ültetőközeg. A zöldtető rendszernek megfelelő, annak funkciójára kifejlesztett, bevizsgált ültetőközeget kell választanunk, ami az adott extenzív, fél intenzív, intenzív vagy éppen az altalaj funkcióra legjobban megfelel. Az erre a funkcióra kifejlesztett ültetőközeg tömörödése a növényzet szempontjából elenyésző – ellentétben a kerti talajjal vagy a virágfölddel –, így abban a gyökérzet szellőztetése és élettere biztosított. Tudomásul kell venni, hogy az "ültetőközeg" nem azonos a virágfölddel, a természetes talajjal vagy bármilyen más, magas szervesanyag-tartalmú földdel!

Zöldtetőkre csak a típusnak (extenzív vagy intenzív) megfelelő talajkeveréket szabad elhelyezni, amelyek nem tömörödnek, így biztosítják a csapadék megfelelő elvezetését, nem alakulhatnak ki felületi vizek és vízmegtartó képességük megfelelő. Porózusságuk miatt lélegeztetni képesek a talajt és a növényzet gyökérzetét, valamint a páraelvezetésben is segítenek.Címkék: