Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hírek & újdonságok  »  100 éves budapesti épületek

100 éves budapesti épületek

Szép Házak
 
2012. április 16.
A KÉK – Kortárs Építészeti Központ és az OSA kezdeményezésére 60 idén százéves budapesti épület tárta ki kapuit április 14-15-én a látogatók előtt: színházak, iskolák, múzeumok, közintézmények és sok-sok lakóház készült születésnapi programokkal.
Ahány udvar, annyi program! Van, ahol a páratlan panorámát csodálhatták meg az érdeklődők, máshol csiklandós történeteket hallhattak örömlányokról. Volt zenés színházbejárás és mozi, palatáblás oktatás a százéves iskolában és rádiós kocsi az udvarán. Előkerültek régi képek és tárgyak, megannyi emlék a múltról. A lakóközösségek és az intézmények hónapok óta készültek arra, hogy elvarázsolják a kíváncsi látogatókat.

Budapest, VII. kerület Károly krt. 3/a.

Budapest, VII. kerület Károly krt. 3/a.

A Budapest100 programot, a százéves házak nyitott hétvégéjét először 2011-ben rendezte meg  az OSA és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A tavalyi sikernek is köszönhető, hogy 2012-ben hatvan épület nyitotta ki kapuit a két napra. A közintézmények - köztük a Külügyminisztérium, a Katona József Színház, a Lajta Béla tervezte Vas utcai kereskedelmi szakközépiskola, az Ernst Múzeum - izgalmas programokat szervezett: volt koncert, színházi kulisszajárás, korabeli tanóra.

Budapest, VIII. kerület Vas utca 9-11.

Budapest, VIII. kerület Vas utca 9-11.

Budapest, VIII. kerület Vas utca 9-11.

Budapest, VIII. kerület Vas utca 9-11.

A lakóházak bolhapiaccal, piknikkel, kiállítással vagy éppen frissen festett kapuval, virágos udvarral várták az érdeklődőket, akik bejárhatták az épületeket a pincétől a padlásig, megcsodálhatták a díszes kapukat, korlátokat és falfestéseket. Az épületrészletekből és a személyes történetekből kirajzolódott az elmúlt száz év története, megelevenednek sorsok, míg a közös gondolkodás és élmény új, összetartó lakóközösségek születését is ösztönzi.

Budapest, IX. kerület Üllői út 121.

Budapest, IX. kerület Üllői út 121.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathatott el a közönség. A program épp annyira szólt a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. A Budapest100 közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

További információk: Budapest100


Címkék: