Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hírek & újdonságok  »  Az építőipar 2012. évének értékelése

Az építőipar 2012. évének értékelése

Szép Házak
 
2012. április 13.
„Történelmi mélyponton van az építőipar.” – ezzel a drámai kijelentéssel kezdte Vidor Győző, a Xella Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Xella délkelet-európai régiós igazgatója az építőipar 2012. évének értékelését.

Xella Magyarország: előre menekülés az építőiparban


A Xella az energiatudatosság szemléletének terjedését támogatja többek között azzal, hogy kiíróként csatlakozott a cégcsoportnak a közép-európai  régióban kiírt, jelentős anyagi és erkölcsi elismeréssel járó kétfordulós nemzetközi építészeti pályázatához.


„A lakásokra kiadott használatbavételi engedélyek száma, ez a gazdaság állapotát plasztikusan jelző, és az építőipari helyzetet is erősen meghatározó mérőszám ilyen alacsony szintjére csupán a két világháború közötti időszak egyes éveiben, valamint a második világháború után, 1949-ben volt példa, de még ezeket is alulmúlta a 2011 év a megépült 12 655 lakással.” – folytatta a szakember.

Az építőanyag-ipar legjelentősebb cégeit tömörítő Egyesület képviselői már évek óta hangoztatják, hogy a válság jelei más iparágak előtt, már 2006-tól jelentkeztek. Így ezeknek a cégeknek az évtized elején tapasztalt ugrásszerű kereslet-növekedés miatt felfejlesztett kapacitásait lassan 6 éve a folyamatosan visszaeső piaci feltételekhez kell igazítaniuk.
Ennek megfelelően az építőiparban és építőanyag-iparban további leépítések várhatóak, mivel a még a költségcsökkentésekkel 2010-2011-ben kitartó cégek tulajdonosainak is egyre jobban elfogy a tartaléka és a türelme.


A kilábalás jelei azonban korántsem láthatóak: a 2010. évhez képest is romlott a helyzet és sajnos a 2011-ben bejelentett kormányzati intézkedések (szocpol ill. kamattámogatásos hitelek) hatása egyenlőre nem érezhető.

Gyengén indul a 20. év


A Xella Magyarország ezek között a gazdasági feltételek között 20 éves hazai működésének legnehezebb időszakát éli át. A válság első hivatalos évében, 2008-ban elért 12,2 Mrd Ft nettó árbevétel 2011-re a negyedére, 3,3 Mrd Ft-ra csökkent, és az ehhez tartozó üzemi eredmény -391 millió forint volt. A negyedére szűkülő árbevétel ellenére a Xella azok közé a gyártó cégek közé tartozik, amely az elmúlt években csak 33 %-kal csökkentette dolgozói létszámát, így a 151 főből (2008.), jelenleg 101 főt még mindig foglalkoztat. A munkahelyek tekintetében a nem túl nagy kínálattal rendelkező Heves megyében, Halmajugrán található Ytong gyár az év 12 hónapjában 50 dolgozóval üzemel, de évi 560.000 m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki. 2011-ben az értékesített mennyiség az exporttal együtt 145 000 m3 volt. A Silka gyár Iszkaszentgyörgyön az év 12 hónapjában 10 dolgozóval üzemel, de évi 80.000 m3-es gyártókapacitásának mindössze 25 %-át használja ki.

Válasz a piaci trendre: új hőszigetelő anyag a Xellától


A cég forgalmának legnagyobb hányadát, az elmúlt években az árbevétel átlagosan 90 %-át kitevő részt, a zömmel az új építéseken, a válságtól leginkább sújtott szerkezetépítések piacán értékesített Ytong falazóelemek adják. Jóllehet e pórusbeton alapanyagú termékek számára az építőipart még életben tartó felújítások is piaci potenciált biztosítanak, az energiatakarékos szemlélet az energiaárak drasztikus emelkedése miatti jogos előretörésére ad választ a falazóelemekére hasonlító alapanyagból készülő hőszigetelő rendszer 2012. évi piaci bevezetése.

A Multipor márkanéven, az Ytong rendszert teljessé tevő ásványi hőszigetelő lapok gyártása jelenleg Németországban történik, ám 2012 II. felében, a délkelet-európai kapacitások jobb kihasználása érdekében megindul a bulgáriai gyártás is. Az Ytong megfelelő elemei egy rétegben is kielégítik külső falazatok építésére vonatkozó jelenlegi energetikai előírásokat, de a hasonló anyagból készülő, egy kézből kínált és az egységes rendszer részét képező hőszigetelő lapok akár alacsony energiafelhasználású (50kWh/év), sőt akár un. passzívházak (15 kWh/év) építését is lehetővé teszik.

Sokat emlegetett adat, hogy az EU tagállamokban az energia 41%-át az épületek és ennek jelentős 85 %-át az 1.000m2-nél kisebb épületek használják fel, így ezek felújításának piacán is előnyt jelenthet a Xella számára az új termék megjelenése, mivel a Multipor külső és belső hőszigetelések elkészítésére egyaránt alkalmas.

'Zero challenge' for achitects – terv és megvalósulás


Az energiatudatos épületek terjedésének azonban nem csupán igényként, hanem szemléletként is meg kell jelennie, mind a lakásépítők, felújítók, mind pedig a szakma, így az építészek körében is. E szemlélet terjedésében kíván partner lenni a Xella Magyarország többek között azzal, hogy kiíróként csatlakozott a cég osztrák leányvállalata, a Xella Porenbeton Österreich GmbH által életre hívott, jelentős anyagi és erkölcsi elismeréssel járó kétfordulós nemzetközi építészeti pályázatához.

A cseh, szlovák, szlovén, osztrák, magyar részvétellel kiírt pályázat célja „near zero”, azaz közel nulla energiafelhasználású épületek terveinek az Ytong termékcsalád felhasználásával történő elkészítése. Az első fordulóban érkező tervek alapján a nemzetközi zsűri 15 építészt választ ki, országonként 3-3-at, akik a második fordulón való részvételre meghívást kapnak. Az első fordulóból továbbjutott három magyar építésztervező második fordulós pályamunkáját a Xella Magyarország egyenként 900 000 Ft + Áfa értékben megvásárolja, valamint ezek a cég ajánlott tervei közé is bekerülnek. A pályázat nyertes tervezője a 3 000 Euro fődíj mellett megbízást kap az épület kiviteli terveinek elkészítésére, amely alapján a ház a Bécs melletti Blaue Lagune készház-parkban meg is épülhet.

A pályázattal kapcsolatos határidők:


Első fordulós pályaművek beadása: 2012. május 10.
Az első fordulós pályaművek nemzetközi elbírálása: 2012. május 29.
Értesítés: 2012. május 31.
Szakmai egyeztetés: 2012. június 12-én, Vösendorfban
A második fordulóban a pályázatok leadási határideje: 2012. július 2.
A pályázat végső elbírálásának várható határideje: 2012. augusztus 1.

A pályázat bírálatában a résztvevő országok egy-egy elismert helyi szakembert is delegálnak, így Magyarországról Dr. Medgyasszay Péter okleveles építészmérnök, BME egyetemi adjunktusa vesz részt a munkában.
 
A nemzetközi pályázattal kapcsolatos bővebb információk:
Fehér Alíz alkalmazástechnikai mérnöktől.
Zöld szám: 06 80 69 69 00,
E-mail: zoldszam@xella.com, www.xella.hu.

Címkék: