Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hírek & újdonságok  »  Díjazott családi ház tervek

Díjazott családi ház tervek

Szép Házak
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. az „Itt fogunk lakni!” építészeti ötletbörze keretében magas színvonalú, fenntartható és energiahatékony családi ház terveket díjazott és támogatott.
Az elmúlt évtizedben Budapesten radikálisan csökkent a megfelelő minőségű építési telkek kínálata, ezért a családi házra vágyók jelentős része az agglomerációban keresett és talált megoldást. A fővárosi telekpiac versenyképességének fenntartása érdekében a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) nagy volumenű lakóingatlan-fejlesztésbe kezdett a III. kerület testvérhegyi részén Harsánylejtő Kertváros néven. A 39 hektáros területen három ütemben közel 180 építési telket alakítanak ki és értékesítenek az elkövetkező öt évben.

A BIF célja, hogy a természeti adottságokhoz és a terület elhelyezkedéséhez méltó, igényes lakókörnyezet jöjjön létre modern és környezettudatos építészeti megoldások felhasználásával.
Ennek a célnak az elősegítése érdekében az ingatlanfejlesztő formabontó pályázati felhívást tett közzé 2010 végén. Az „Itt fogunk lakni!” elnevezésű építészeti ötletbörze elsődleges célja az volt, hogy a leendő telekvásárlók rátaláljanak azokra az építészekre, akik képesek a mai kor követelményeinek megfelelő magas színvonalú, fenntartható és energiahatékony családi házakat tervezni.

A díjazott és az ajánlott pályaművek publikálásával a beruházó irányt kíván mutatni, ötleteket szeretne adni a nagyközönségnek, hogy milyen környezettudatos épületeket képzelnek el az építészek egy ilyen nívós környezetben.

A felhívásra rekordszámú, több mint 70 pályamű érkezett, amelyek között a passzívházaktól egészen az interaktív rendszereket használó high-tech megoldásokig találunk kimagasló munkákat. A díjazottak sora jól tükrözi a tervezők sokszínű felfogását a környezettudatosságról. A modern dombháztól a magyar népi építészet formavilágán keresztül a modernista gondolkodás is megjelenik a jutalmazott tervek között, és ezek mindegyike magas szinten felel meg a környezettudatos elvárások rendszerének. Ebből is jól látszik, hogy a környezettudatos építés nem egy kizárólagos formai megjelenést és anyaghasználatot görcsösen használó irányzat, hanem egy komplex, professzionális tudást feltételező tervezői szemléletmód.

A bírálóbizottság tagjai: Angel Gábor, a BIF Nyrt. vezérigazgatója; Ábrahám Péter, a III. ker. önkormányzat képviseletében; Bojár Iván András, az Octogon főszerkesztője; Nobilis Kristóf, a BIF Nyrt. igazgatótanácsának elnöke és dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) alelnöke.

A több tucat pályamunka közül a zsűri azokat a terveket emelte ki, amelyek túlléptek a sematikus megoldásokon és valódi választ adtak a modern kor összetett kihívásaira. A bírálat során elsődleges szempont volt, hogy a pályamű megfelel-e a települési fenntarthatóság komplex szemléletrendszerének. Érvényesülnek-e azok a tervezési elvek, amelyeknek köszönhetőn egy új építészeti minőség jelenik meg. Az esztétikai szempontok és a funkcionalitás mellett a környezettudatosságra és a rendszerelvű gondolkodás megjelenítésére került a fő hangsúly.

A beérkezett pályázatok nagyon magas száma méltó bizonyítéka annak, hogy hazánkban is kezd kialakulni az a tervezői elit, amelyik megtanulta és készségszinten használja a legmodernebb tervezői irányelveket – állapította meg dr. Reith András, a bírálóbizottság egyik tagja.

Díjazott tervek


I. helyezett: Reisz Ádám

I. helyezett: Reisz Ádám (látványterv: Szpevár Attila)


II. helyezett: Kállay GáborIII. helyezett (megosztva): Miklós ZoltánIII. helyezett (megosztva): Tarkó EditTámogatott tervek


Bors András
Fernezelyi Gergely
Gerő Balázs
Nagy Sándor
Rétfalvi Donát
Rustinczky László

A díjazott és a támogatott tervek megtekintéséhez kattintson az építészek nevére vagy az Itt fogunk lakni pályázat menüpontra!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK