Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Hírek & újdonságok  »  Napkollektor-pályázat

Napkollektor-pályázat

Szép Házak
Október 25-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megnyitotta a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretein belül meghirdetett, megújuló energiahordozók felhasználását elősegítő, napkollektor-rendszerek kiépítését szolgáló pályázatát.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium október 25-én nyitotta meg a megújuló energiahordozók felhasználását elősegítő, napkollektor-rendszerek kiépítését ösztönző programját. A támogató kezdeményezés célja a meglévő lakóépületek széndioxid-kibocsátásának csökkentését eredményező, valamint energiahatékonyságuk javítását célzó, napenergiát hasznosító rendszerek beszerzése és telepítése. A VELUX Magyarország Kft. a széndioxid-kibocsátás csökkenését célzó kezdeményezések elkötelezett híveként támogatja a pályázat céljait, és szakmai tapasztalataival, tudásával kívánja a program sikerét elősegíteni. A vállalat idén 1 millió euró értékű beruházást valósított meg fertőszentmiklósi gyáregységében, amelynek köszönhetően továbbfejlesztette a magyarországi napkollektor-gyártását.


Egy napkollektor egy család teljes meleg víz igényét fedezi nyári időszakban

 
A napenergia hasznosítása főként a használati-melegvíz előállítása és az épületek fűtése esetén biztosít kiváló energiahatékonyságot és minimális környezeti terhelést. A vállalat úgy véli, energiatakarékossági beruházást egy épületen csak úgy szabadna végrehajtani, ha először a szolár termál energiával költséghatékonyan megtermelhető energiaigény kerül kiváltásra. „Energiafelhasználásunk közel 40%-a az épületek fűtését szolgálja, ennek közel egyhatoda a meleg víz előállításához szükséges. Egyetlen napkollektorral azonban egy család a nyári időszakban teljes használati meleg víz igényét (30-40 liter/nap átlagot véve) tudja fedezni. Ez az arány még a téli hónapokban is elérheti akár a 30-40%-ot, éves szinten pedig 70-80%-ot is” – nyilatkozta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője.

Ideális mértékű támogatás, rövidülő megtérülési időszak a családok számára


A Zöld Beruházási Rendszer rendelkezésére álló, összesen 2,97 milliárd forint értékű támogatása vissza nem térítendő utófinanszírozás formájában történik. A lakásonként igényelhető támogatás mértéke nem haladhatja meg a bekerülési költség 50%-át, amelynek felső határa maximum 800.000 forint lehet. A VELUX Magyarország Kft. álláspontja szerint a támogatás mértéke ideális, s egyértelműen ösztönzi a lakosság beruházási kedvét; a maximálisan elérhető 800.000 forint esetében egy 3-4 fős háztartás számára így lényegesen lerövidíti a beruházás megtérülési idejét. A beruházás utófinanszírozása ugyanakkor arra is biztosíték, hogy megfelelő műszaki színvonalú kivitelezés történjen az épületben.
A pályázatban természetes személyek és olyan társasházak részesülhetnek, melyekben legfeljebb 12 lakás vagy albérlet található. „Piaci tapasztalataink alapján e támogatás valóban az energiamegtakarítást célzó épület-felújításokban lemaradt piaci szegmenst célozza” – tette hozzá a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője.

Növekvő mértékű napkollektor-használat = több munkahely, több adóbevétel

 
A VELUX Magyarország Kft. véleménye szerint a támogatás jelentősen előmozdíthatja a napkollektorok alkalmazását, s a környezettudatos tervezési és építési folyamatok elterjedését Magyarországon. Őz Beáta szerint: „A fenntarthatóságot támogató megoldások alkalmazásán túl minden egyes hazai felhasználónak eladott napkollektor az import energiát hazai munkahelyekkel helyettesíti, továbbá az állam adóbevételét is növeli.


Napenergia: kiváló hazai adottságok


Más energiahordozókhoz képest a napenergia jelentős előnye, hogy e megújuló forrás a jövőben is, korlátlanul, ingyen a rendelkezésünkre áll, így feladatunk, hogy felelős megatartást követve, a fenntarthatóság érdekében használjuk is azt.
Hazánk a napenergia-hasznosítás lehetőségei szempontjából kiváló adottságokkal rendelkezik: a Magyar Tudományos Akadémia 2006-os becslései szerint a hazai besugárzási viszonyok alapján a mai technológiákat segítségül hívva évente mintegy 1852 PJ napenergia hasznosítására nyílna lehetőség. Magyarország éves energiafogyasztását tekintve (1153,2 PJ/év) a Nap energiáját használva könnyedén fedezhető lenne e fogyasztás.

A VELUX Magyarország Kft.-ről


A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft.1986 óta van jelen a hazai piacon – a harmadik legnyereségesebb építőipari vállalat. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is.

2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.

A VELUX Cégcsoportról


A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van.

További részletek: Velux

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Képzőművészeti pályázati felhívás
A Budapesti Francia Intézet a Fő utcai otthonának 20. évfordulóját ünneplő kiállítást 2012. áprilisában nyitja meg 'Dunai kilátások' címmel.