Design
Design  »  Épület  »  Az Etyeki Kúria Borászata
Épület

Az Etyeki Kúria Borászata

Design Club
 
2012. június 5.
Újabb fordulóponthoz következett be az Etyeki Kúria Borászata életében, a stratégiai tervek megvalósításának következő lépéséhez érkeztek: a június 5-i alapkőletétellel jelképesen is megkezdődnek a borászat modernizálási és bővítő munkálatai. Az 500 millió forintot meghaladó értékű beruházás eredményeként - melynek egy része európai pályázati pénzből származik - az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizálásra és továbbépítésre kerül.
A bővítést követően az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nő. Jelentős fejlesztés történik a borászati technológia terén is.  A kivitelezési munkálatok várhatóan 2012 vége előtt befejeződnek, a komplexum és környezete 2013 tavaszra készül el teljesen. Az Etyeki Kúria, az etyeki borvidék egyik legrégebbi és egyben legnagyobb hagyományokkal rendelkező borászata. Tulajdonosai és szakemberei tudatos, alaposan átgondolt stratégia mentén alakítják a borászat útját.

A nemzetközi hírű, elsősorban élelmiszer csomagolás-tervezés terén tevékenykedő, bécsi Alessandri Design Studio tervei alapján 2010-ben letisztult és egyben új külsőt öltött a termékpaletta.Már ekkor kikristályosodott a tulajdonosok és Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza számára, hogy közös céljuk, egy a legkorszerűbb technikával felszerelt borászat kialakítása, ennek következtében pedig a hely építészeti újítása és bővítése. 

A beruházás


Az új beruházásnak és fejlesztésnek köszönhetően Magyarország egyik legkorszerűbb, a 21. század technikai kihívásainak minden szempontból megfelelő, a nemzetközi piacot kiszolgálni képes borászata jöhet létre. Az előkészítő munkarészekkel együtt 500 millió forintot meghaladó értékű beruházás eredményeként az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizálásra és továbbépítésre kerül, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nő. A beruházás egy része, mintegy 144 millió forint a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál elnyert pályázati pénzből zajlik.

Építészet


A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. A stúdió alapítója, Bordás Péter művészetében kiemelten fontosnak tartja a környezet és épület kölcsönhatását, ezek egymással való kapcsolatát, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatát. Mint eddigi munkásságuk során általában, az Etyeki Kúrai tervezésekor is kiemelt hangsúlyt fektettek arra, hogy az épület a hely egyedi hangulatát tükrözze, ugyanakkor ez az építészet nem lehetett öncélú, minden szempontból ki kellett elégítenie egy modern borászat funkcionális, műszaki és logisztikai követelményrendszerét. A cél az volt, hogy minden egyes négyzetméter elrendezése és kihasználtsága a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgálja. A design és funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kapott az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztítási rendszer beüzemeltetése. Az épület természetközeliségét biztosítja a sok üvegfelület, mely egyben lehetővé teszi természetes fény kihasználását is.


A felszínen az új épületegyüttes a palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épül, és erre merőlegesen helyezkedik el a második új szárny, ahol a borbemutató vendégterek és az irodák találhatók. A bővítés eredményeként az új pince alapterülete a jelenleginek mintegy háromszorosára nő. A süllyesztett udvarnak köszönhetően a pince közvetlen „utcai” kapcsolattal rendelkezik, mely logisztikai szempontból fontos. További előny, hogy az épület ezáltal kétszintessé válik, így lehetőséget ad a gravitációs szőlőfelfolgozási technológia alkalmazására. 


Határidők


Nem csak a kész épületegyüttesnél, hanem már az építkezés folyamán is prioritást élvez a borkészítés, ezért az első határidő, melyet a kivitelező cégnek feltétlen tartani kell, 2012. augusztus 15. Eddigre kell olyan állapotba kerülnie az épületnek, hogy a szüret és a szőlőfeldolgozás Mérész Sándor főborász által meghatározott és megszabott feltételek és körülmények között megvalósulhasson. Az építkezés befejezésének kitűzött végső határideje 2012. december 17.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)