Design
Design  »  Épület  »  Északi fény
Épület

Északi fény

Élménydesigner
Izlandról keveset tudunk: mindig fagyos, zord vidék, ahol gyakran törnek ki vulkánok és sok a gejzír. És finisébe ért a Harpa Center építése.
Odafent, északon készül valami. Reykjavíkban, ahol májusban még fagy, októberben már megint, a házakat viszont termálvízzel fűtik, lenyűgöző épületek törnek az ég felé.

A Harpa Koncert és Konferencia Központ a Henning Larsen Architects, a dán-izlandi Olafur Eliasson, a Batteriid Arkitekter, valamint a Rambøll és a német ArtEngineering GmbH együttműködésében épül egy csendes öbölben, karnyújtásnyira a tengertől. Az épület még így, 80%-os készültségében is impozáns, úgy emelkedik a parton, mint egy monumentális szobor. Csupa üveg borításán egyszerre tükröződik az ég, a tenger és a vibráló város. A Harpát az északi fény és a drámai izlandi táj ihlette.

Fotó: OSBJŘRN JACOBSEN

A környező hegyekről nézve a Harpa inkább hasonlít egy szikrázó gyémántra, mint rendezvény központra. Ha viszont a tenger felől pillantunk rá, 29 000 négyzetméter alapterületű tömbje hegyszerűnek tűnik, tökéletesen illeszkedve a háttérben húzódó bazalt képződményekbe.

Illusztáció: Henning Larsen Architects
A Harpa nem csupán külsejével simul környezetébe. A fűtést hőszivattyúk szolgáltatják, a föld hőjét pedig a villamos energia termeléséhez is felhasználják. A napsütéses órák száma csekély ugyan, de azt a keveset is begyűjtik a napelemek. Az üveg felületek természetes napcsapdaként működnek. Az épület passzívházként funkcionál hamarosan.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Foci Európa Bajnokság 2012 stadion
A varsói Nemzeti Stadion a ma kezdődő 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíne. Itt rendezik a nyitó és zárómérkőzést.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)