Design
Design  »  Épület  »  Foci Európa Bajnokság 2012 stadion
Épület

Foci Európa Bajnokság 2012 stadion

Szép Házak
 
2012. június 8.
A következő napokban Lengyelországé a figyelem világszerte. A varsói Nemzeti Stadion a ma kezdődő 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíne. Itt rendezik a nyitó és zárómérkőzést.

Az építési munkálatok 2009-ben kezdődtek és 2011 novemberében fejeződtek be. Az épületet a JSK Architects Ltd. Consortium, és a GMP International GmbH, valamint Schlaich Bergermann és társai tervezték.

A létesítmény mellett egy húszezer fős, zárt sportarénát is építettek, valamint egy olimpiai méretű uszodát 4000 fős lelátóval, egy akvaparkot, szállodát, egy 1600 fős konferencia központot és 25 ezer m² iroda- és kereskedelmi teret is. A mélygarázsban 1765 autó fér el. A tervek szerint a beruházást a közeli vasútállomás teljes felújítása követi, valamint a metró idevezető vonalának megépítése.

A város belterületén magasodó Stadion Dziesięciolecia-t 1983-óta nem használták sportesemények megrendezésére. A stadionban a rendszerváltást követően egy piac vert tanyát. Az ezredfordulón tervek születtek a Dziesięciolecia teljes elbontására és helyén egy új, reprezentatív sportlétesítmény felépítésére. Lengyelország 2007. áprilisában nyerte el a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság társrendezési jogát. Az UEFA-hoz benyújtott pályázatban a torna döntőjének helyszínéül egy Varsóban felépítendő új labdarúgó stadiont jelöltek meg. A pályázat elnyerése után a Nemzeti Stadion építésének ügyében hónapokig semmiféle előrelépés nem történt. Jarosław Kaczyński kormányzásának utolsó heteiben még az is felvetődött, hogy ejtik a Stadion Dziesięciolecia helyére építendő Nemzeti Stadion terveit és a város határain túl egy zöldmezős beruházás keretében építenek új stadiont.

2007. novemberében a Donald Tusk kormányzásai idején láttak hozzá ténylegesen a létesítmény felépítéséhez. A Tusk-kormány sportminisztere a projekt megtervezésével egy frankfurti építészirodát bízott meg. Az iroda a Nemzeti Stadiont egy többcélú sportcentrum központi elemeként tervezte meg, amely a focimeccseken kívül koncerteket és tömegrendezvényeket is befogadhat. 2007 december közepén dőlt el véglegesen, hogy a stadiont a régi Dziesięciolecia helyén építik fel. Az építési versenyfelhívás 2008 nyarán jelent meg, a tényleges munkálatok 2009. október 7-én kezdődtek az alapkő és az időkapszula elhelyezésével. Az időkapszulában a lengyel, a varsói illetve az Európai Unió zászlaját, az aznapi újságot, érméket, bankjegyeket és különböző régi tárgyakat helyeztek el.

A 2009-ben induló munkálatok eredetileg 2011. májusában fejeződtek volna be, de csúszások miatt ez csak 2011. novemberében valósult meg. Száz nappal a 2012-es labdarúgó Eb előtt adták át végül a stadiont, Varsóban. Lengyelország új nemzeti arénája 1.915 milliárd zlotyba került – ez két és félszerese a többi lengyel Eb-helyszín építési költségeinek. Nem volt könnyű projekt: az átadást sorozatos csúszások halasztották későbbre, kirúgták a stadionmenedzsert, majd a Nemzeti Stadion megbukott a biztonsági vizsgálaton – a kommunikációs eszközök nem működtek megfelelően a bejáráson, ez pedig biztonsági kockázatot jelentett.

A 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportmérkőzései közül hármat, egy negyeddöntőt és egy elődöntőt rendeznek itt meg. A stadion teljes nézőtere fedett. A játéktér felett egy mozgatható tető kapott helyet, így minden kulturális és sportesemény az időjárástól függetlenül megtartható. A stadion piros-fehér borítást kapott, amely Lengyelország nemzeti színeire emlékeztet.

További képekért kattintson ide!


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)