Design
Design  »  Épület  »  Hullámmozgásban
Épület

Hullámmozgásban

Élménydesigner
Nem szokatlan, hogy néhány építészeti alkotás látszólag szembemegy a fizika törvényeivel. Ennek egyik remekbeszabott példánya a szöuli GT torony.
A rotterdami székhelyű Architecten Consort nyerte el a felkérést Dél-Koreában, hogy ezt a figyelemre méltó irodatornyot megtervezze. Az elegánsan hullámzó üveghomlokzat szokatlan látványt visz a szögletes épületerdőbe.


A Peter Couwenbergh és Edgar Bosman tervezőasztalán született GT Tower East 130 méterre emelkedik ki környezetéből. A homlokzatok optikai változása biztosítja azt a hullámzást, mely előtt nem mehetünk el közönyösen. Olyan, mint amikor a fény visszaverődik egy pohár vízben, egyébként az alapötlet is innen származik. Ahogy körbejárjuk az ikonikus építményt, úgy tűnik, mintha a földtől az égig táncoló mozgásba lendülne.


A tervezők kiterjedt vizsgálatot folytattak az üveghomlokzat hullámokban történő megvalósíthatóságáról. A dinamikus hatást úgy sikerült elérni, hogy a padló mentén átlósan helyezték el az üveglapokat, legfeljebb három méter magasan. Ha ezt az eltolódást kiegyenesítenénk, az épület teljes magasságának két és félszeresét kapnánk. Minden hullám 48 méter. A homlokzatok egyébként párhuzamosan „mozognak”.


Az épület a fenntarthatóság jegyében született. A homlokzat tökéletesen szigetelt, a villamos energiát napelemek szolgáltatják, az állandó hőmérsékletről az óriási üvegfelületek és az átgondoltan megtervezett szellőzés gondoskodik. Az alaprajzon a kompakt mag középpontjába egy oszlop szerkezet került, mely biztosítja a homlokzat teljes tehermentességét.Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)