Design
Design  »  Épület  »  iGuzzini irodaház Barcelona mellett
Épület

iGuzzini irodaház Barcelona mellett

Élménydesigner
 
2012. április 11.
A gömb-forma építészeti szempontból izgalmas dolog. Egyrészt a tökéletesség ígéretével kecsegtet, másfelől a fizikai törvények legyőzésére sarkall.
Ki emlékszik a gyerekkori korong építőre? Akinek ismerős, könnyen megérti milyen világos logika mentén tervezte meg Josep Miàs és csapata az iGuzzini gömb irodáját.

Részben a föld alá süllyesztett platformon nyugszik az irodákat magában foglaló gömb architektúra


Az iGuzzini Illuminazione España SA új cégközpontja a Barcelonába vezető autóutak kereszteződésében épült meg, és az irodákon kívül egy bemutatótermet és egy áruházat is magában foglal. Az épület – az útról ugyan nem látszik – két részből áll és ennek megfelelően kétféle funkcióval rendelkezik. Az egyik a föld alá került, így természetes fényhez egyáltalán nem jut, a másik, a gömb alakú egy üveghéj alatt a táj fölött lebeg.

A Barcelonába vezető utak között kínál látványosságot az iGuzzini irodaháza


A földalatti részbe a raktár, a parkoló, a bemutató- és előadó termek, valamint a műszaki vezérlés költöztek, míg a felszínen az irodák találhatók. Utóbbiak valójában egy könnyűszerkezetes teraszon ülnek, ahol a szerkezet mértanilag nem is túl bonyolult. Öt fém tartóoszlop ad ki egy pillért és ezekből az oszlopkötegekből áll össze végül tíz vertikális elem, melyekhez a külső határoló lemezeket rögzítették. A teljes épületet egyetlen, központi pillérre „akasztották”. A külső homlokzat egyben a patio-k, az irodákhoz tartozó teraszok homlokzata, míg a belső ténylegesen az irodai részleg homlokzata. Olyan, mintha egy hatalmas üveg héj fedné az épületet.

Öt tartóoszlop a gömb szerkezet lelke


Az irodákból 360 fokos panorámában gyönyörködhetnek a dolgozók, mivel belső határoló falak nincsenek a térben. A forró nyári napsütéstől egy speciális árnyékoló óvja az üveg mögött tartózkodókat: egy olyan szövet, mely egyben napelemként is működik, így az irodaház részben napenergiát használ.

Speciális, napelemként működő árnyékoló védi a belső teret a perzselő napsütéstől


Napközben az épület egy átláthatatlan gömbnek tűnik, melynek északi oldala az égboltot tükrözi, a déli oldal pedig csúcsíves gömbként emelkedik. Éjszaka azonban az összes tulajdonság a visszájára fordul. A belső fények miatt a tér teljesen átláthatóvá válik, a határoló utak bármelyikéről is nézzük, kívülről meg olyan, mint egy világítótorony.

Esti fényeivel világítótoronyként emelkedik ki a tájból az irodaház gömbje

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)