Design
Design  »  Épület  »  Korda Stúdió látogatóközpont
Épület

Korda Stúdió látogatóközpont

Design Club
 
2012. január 30.
Megnyitotta kapuit Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. Egyedülálló új látványosság a filmek szerelmeseinek Budapesttől 30 km-re, Etyeken.
Sok ismert produkciónak adnak helyet a Korda Stúdió műtermei és szabadtéri díszletei, melyek között található látogatóközpont emlékezetes pillanatokat, felejthetetlen szórakozást biztosít mind egyéni, mind a csoportos látogatók számára. Az interaktív kiállítás és a stúdiótúra mintegy két órás program, amelyet animátorok tesznek még élvezetesebbé.


A korábban megépült stúdiókhoz és díszletvárosokhoz csatlakozott egy kiállítócsarnok, valamint az egész léte­sítmény arcaként szolgáló, látványos, multifunkcionális kávézó és információs épület, melyeket a Bord Építész Stúdió tervezett.


A kiállítócsarnok kialakításánál az volt a legfontosabb szempont, hogy a látogatók minél nagyobb betekintést kaphassanak a filmgyártás metódusaiba. Éppen ezért alakították ki az új épületrészben a látványos és interaktív filmtörténeti és ­technológiai kiállí­tást, mely méretei és arányai tekintetében nem, csak anyaghasználatában különbözik a többi hasonló funkciójú létesítménytől.


A látogatóközpont maga is egy stúdió. Kialakításánál első szempont volt, hogy a jelenleg benne szereplő kiállítást igény szerint könnyen kiköltöztethessék a csarnokból, s így a csarnok hagyományos stúdióként is hasznosítható lehessen.A stúdió legmagasabb pontján elhelyezkedő épület fő jellemzője a nyitottság. A létesítmény gyakorlatilag egy hatalmas védőtető, mely egyrészt védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, másrészt optimális kilátást nyújt a stúdiók felé.


Az épület jellegét tekintve földszintes, egyterű, nagy belmagasságú csarnok, mely szándékosan erős kontrasztban áll a körülötte folyamatosan épülő díszletvárossal.


A földszinten kapott helyet, a 450 főt kiszolgáló étterem, kávézó és azokat kiszolgáló főzőkonyha a szükséges raktárakkal, míg a pinceszinten a mosdók és a gépészet található. A kávézó egy 150 m2-­es fedett terasszal nyit a stúdiók és a panoráma felé.


A teraszt egy 5000 m3-­es mesterséges tó veszi körül, mely a teljes Filmpark víztárolójaként is szolgál. Az épület monolit vasbeton pillérvázas, melyet vasbeton falak merevítenek. A bejáratnál lévő monolit vasbeton falon negatívként rajzolódnak ki a ház karakteres, V­-pilléreinek formái, ezzel még inkább kihangsúlyozva a bejárati funkciót.


A pillérek felett nagy fesztávú monolit gerendák hordják a hatalmas, védelmet nyújtó lapostetőt. Az épület kívül és belül is ipari hangulatot tükröz, nem véletlenül, hiszen feladata csupán a funkció szolgálata: teret, helyet, védelmet, ugyanakkor kilátást biztosít a Filmpark vendégeinek. Ennek megfelelően egyszerű felületek jellemzik, úgy, mint a nyersbeton falak, műgyanta padló, tiszta üvegfalak, kívülről pedig fehér vakolat és alumínium függönyfal, valamint önműködő fémlamellás árnyékoló, mely a napszaknak, napsütésnek megfelelően engedi be a napfényt.

Fotó: Tóth Endre

Építtető: Filmközpont Kft.
Generáltervező: Bord Építész Stúdió Kft.
Építész tervezők: Bordás Péter – felelős tervező, Tolvaj Tamás, Bődi Imre – építészmérnökök

További képekért kattintson ide!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)