Design
Design  »  Épület  »  Kristályformájú egyetem
Épület

Kristályformájú egyetem

Élménydesigner
 
2012. április 26.
Daniel Liebeskindtől nem először látunk elképesztő formájú épületeket. A Hong Kongi Egyetem Kreatív Média Központja ugyancsak feltűnő jelenség.
Egy épület funkciója jelentős mértékben meghatározza magát az architektúrát. Egyértelmű tehát, hogy egy egyetemi média központnak megjelenésével is inspirálónak, figyelemfelkeltőnek kell lennie. Daniel Liebeskind műve tökéletesen beteljesíti küldetését.

Kreativitásra és szabad szelleműségre ösztönző architektúra


Ez az épület ad otthont a Hong Kongi egyetem Kreatív Média Iskolájának, a Számítástechnikai Tanszéknek, valamint az Angol és a Médiakommunikációs Tanszéknek. Ázsiában itt folyik a média tudományok legmagasabb szintű oktatása, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy olyan hely, ahol megteremthető az interaktív környezet a kutatás és a kreativitás között. A kristályforma gazdagsága, a belső terek sokfélesége, az anyaghasználat és a fénnyel való játék mind ezt a célt szolgálják.

Az ablaknyílások tervezésénél tekintettel voltak a különböző napszakok fényeire


Az architektúra lehetővé teszi, hogy minden terem – akár zárt vagy nyitott – egyedi formájú legyen, szem előtt tartva, hogy a hely színházteremként, előadó- vagy kiállító térként, próbateremként működik. A 263 ezer négyzetméteres belső szakít a hagyományos, folyosós termes elosztással, kiterjedtebb, ugyanakkor intimebb, barátságosabb annál.

A kristályformájú épülettömb esti fényekben még feltűnőbb


Az ablakok tervezésénél szinte percre pontosan számoltak azzal, hogy melyik napszakban és melyik évszakban, honnan érkezik a fény és eszerint helyezték el az ablaknyílásokat. Így aztán belül reggeltől késő délutánig áramlik a fény, jelképezve a szellem határtalan szárnyalását.

Az egyik zárt előadó meglepő formájú ablakkal

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)