Design
Design  »  Épület  »  A LiYuan könyvtár Huairou-ban
Épület

A LiYuan könyvtár Huairou-ban

Élménydesigner
 
2012. február 6.
A könyvek elmélyült tanulmányozása méltó helyet kíván. A könyvtár ilyen: magasztos és inspiráló, ahol kerüljük a zajongást és a hirtelen mozdulatokat.

Alig kétórányi autóútra Pekingtől található egy apró falu, Huairou. A nagyváros nincs messze, itt mégis olyan, mintha a világ végén lennénk. Ami persze nem baj, hiszen a környezet gyönyörű, az emberek pedig barátságosak. És, mint kiderült, szívesen olvasnak, ezért felmerült az igény egy helyi könyvtár megépítésére.

Li Xiaodong építész és munkatársai úgy gondolták, hogy nem a falu központjában húznak fel egy új épületet, megbontva ezzel a település természetes szövetét, hanem a közeli hegyen, öt perces sétaútra a falutól választottak ki egy tisztást erre a célra. Itt a természet lágy ölén másképp fog az agy, nyitottabb és befogadóbb a tiszta gondolatokra.

Öt percnyi séta a falu könytárába
A belső teret nem falakkal, hanem szinteltolással tagolták

A tervezők a tájba tökéletesen illeszkedő építményt képzeltek el, ami csupán szerény beavatkozást kívánt a természetes környezetbe. Erről szól az anyagok és a formák kiválasztása, gondos elhelyezése és az épület térfogata. Különösen az anyagválasztás szempontjából tartották kulcsfontosságúnak a helyi viszonyokra jellemző fát, mely a település szinte összes épületében megtalálható. Ezt a közönséges anyagot aztán nem mindennapi módon, a könyvtár homlokzatánál használták a leglátványosabban: gyakorlatilag botokkal borították az egész külső homlokzatot.

A falu könyvtára a közeli hegy oldalában
A teljes külső homlokzat ilyen, botokból készült burkolatot kapott.

A belső tér expresszív és változatos képet mutat. Az „olvasótermeket” lépcsőzetesen különítették el egymástól, falak nincsenek, csupán szintkülönbség jelzi, hogy itt más olvasmány vagy más funkció várja a vendéget. Az olvasó tér minden pontjáról kilátás nyílik a tájra, a sajátos architektúra miatt mégis úgy érzi magát az ember, mint egy menedékben. Az épület egyébként teljesen üvegezett, így belülről akár egyetlen nappali térként is érzékelhető. A botokból készült homlokzatborítás természetes árnyékolóként is funkcionál, óv az erős fénytől és körbeöleli úgy külső, ahogy a belső teret, tökéletes hangulatot teremtve az elmélyült olvasáshoz.

A botokból felhúzott homlokzatborítás menedékszerűvé varázsolja a belső teret
Tájba simuló architektúra


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Kristályformájú egyetem
Daniel Liebeskindtől nem először látunk elképesztő formájú épületeket. A Hong Kongi Egyetem Kreatív Média Központja ugyancsak feltűnő jelenség.
A Salewa cégközpontja Bolzanóban
Jó paraméterekkel rendelkező irodaházat városon belül sem egyszerű tervezni, a hegyvidék pedig nehezített pálya. A Salewa alkotói jelesre vizsgáztak.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)