Design
Design  »  Épület  »  Magyar Autóklub új székháza
Épület

Magyar Autóklub új székháza

Design Club
 
2012. február 21.
A Magyar Autóklub új székházának tervezését egy pályázaton nyerte el a Lukács és Vikár Építészstúdió, ahol a megbízó fontos szempontja volt az épület egyszerűsége, ugyanakkor emblematikus megjelenése.
A tervezett épület karakterét a felemelkedő, majd visszahajló szalag határozza meg, mely értelmezhető egy felhajlított útpályaként, ami körülöleli az irodahelyiségeket hordozó transzparens üvegdobozt.


Az épület a helyi politika részéről is kedvező fogadtatást kapott, miután az a tervezett új Duna híd levezető szakasza mellett helyezkedik el és így idővel Újpestre jellegzetes érkezési pontjává, kapujává válhat. Vizuális megjelenésével is egy jellegzetes pontja a környéknek. Egy épület, amely hírt visz a RHEINZINK a világba, amely azt bizonyítja, hogy a magyar építészek és a magyar építészet minden körülmények között képesek kiemelkedő, figyelmet felkeltő alkotások létrehozására.


Az előpatinásított RHEINZINK-anyagok nem véletlenül örvendenek olyan nagy népszerűségnek a világ legnagyobb építészeinek körében. Hiszen a szépen kivitelezett állókorcos fedések és a panelrendszerekből kialakított homlokzatok éppen a bevonat nélküli, természetes felületű anyagokból sugároznak igazán jó építészeti minőséget. Ugyanígy az épületek részlet-megoldásai, a fallefedések vagy a tetőfelépítmények burkolatai éppen úgy javítanak egy ház megjelenésén, mint amennyire – rosszul kivitelezve – rontani is tudnak. Így születhetnek a Magyar Autóklub székházának épületéhez hasonló színvonalú tetőfedések és homlokzatok más RHEINZINK-kel készült épületeken is.


A földszinten az ügyfélforgalmi tér, felette irodák, legfelül, a nyolcadik szinten, az átforduló ív alatt nagyméretű tetőterasz található. A felhajtó ív vastagságát alkotó, körülbelül egy méteres szalag szélessége változó és emelkedése közben oldalirányban is eltolt. Ennek megfelelően a – lift lépcső magot is hordozó – függőlegesen szakasz nem az induló rész szélességében és helyén érkezik meg.


Az épület szimbolikája különleges formát eredményezett: egy laza csuklómozdulattal rajzolt "a" betűt, amelyben a két végfali üvegfelületet egy lendületes formájú, ívelt fém "karosszéria" köti össze.


A két meghatározó elem a héj és a közrezárt doboz anyagválasztása is az alapgondoltnak alárendelt, így a héj, egy áttörések nélküli fémburkolatú szalag, ami két oldalt hét szint magas üveg függönyfallal rekeszti ki a belső tereket.

Az épület geotemikus rendszerekkel történő energia ellátása nagyban segítette a tetőn a hagyományos gépészeti berendezések (például kémény) elmaradását, ami az építészeti megjelenés elengedhetetlen követelménye volt.


Egy természetes felületű anyag, amit bármiféle bevonattal utánozni valójában lehetetlen, hiszen a RHEINZINK egyre patinásabbá, egyre minőségibb kisugárzású válik, ahogy telik az idő -és éppen ez teszi utánozhatatlanná. Mutatja azt is, hogy ez az anyag mennyire kedveli a szokatlan formákat, a nagy ötleteket szinte láthatóan élvezi, ha ilyenek megvalósításában kell közreműködnie.


A világ számos nagy építészének alkotásai bizonyítják ezt, Steven Hall-tól Zaha Hadid-ig. Büszkék lehetünk, hogy a Magyar Autóklub új épületével egy ebbe a sorba illeszkedő hazai építészeti csúcsteljesítmény született. Egy olyan kiemelkedő alkotás, amely a megrendelő igényességének, bátorságának lenyomata is. Az ilyen épületek egyben a mindenkori építtető számára is szimbolikus jelentőséggel bírnak, hirdetve értékteremtő erejét, vízióit, - s éppen ezért elengedhetetlen, hogy az ilyen épületek valóban minőségi anyagokkal legyenek megvalósítva, mert különben ez a hatás sérülne.


További képekért kattintson ide!

Generáltervező: Lukács és Vikár Építészstúdió
Vezető tervezők: Lukács István, Vikár András DLA
Építész munkatársak: Domokos Balázs, Klopp András

Tervezés éve: 2007
Kivitelezés időszaka: 2010-2011
Építtető: Magyar Autóklub
Generálkivitelező: Újlaki Építő Kft.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Kristályformájú egyetem
Daniel Liebeskindtől nem először látunk elképesztő formájú épületeket. A Hong Kongi Egyetem Kreatív Média Központja ugyancsak feltűnő jelenség.
KPMG – 3XN Architects
Koppenhágában épült fel a KPMG központi épülete, amit a 3XN építész iroda tervezett. A koncepció az volt, hogy jól beilleszkedjen környezetébe az új épület.
Korda Stúdió látogatóközpont
Megnyitotta kapuit Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. Egyedülálló új látványosság a filmek szerelmeseinek.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)