Design
Design  »  Épület  »  Múzeum a Góbi sivatagban
Épület

Múzeum a Góbi sivatagban

Élménydesigner
 
2012. január 13.
A sivatagi homokdűnék közül kibukkanó, felhőkarcolókkal tarkított városok nem a délibábnak köszönhetők. A 21. században járunk és a Távol-Keleten.
A kínai MAD építésziroda 2011 őszén fejezte be az Ordos Múzeum építését, így az intézmény év végén megnyitotta kapuit a közönség előtt. Ordos városa olyan helyen fekszik, melyről vajmi keveset tudunk: a Góbi sivatagban, Belső-Mongóliában, a mongol kínai határvidék kínai oldalán. A város robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, sivatagi porfészekből modern nagyvárossá nőtte ki magát. A környék gyorsan modernizálódik, ami a városi építészeten is meglátszik.

Metaforikus architektúra a sivatagi dűnék között (Fotó: Shu He)


A modernizmus jegyében döntött úgy Ordos vezetése, hogy elérkezett az idő a helyi múzeum megépítésére, mely múzeum bemutatja a helyi hagyományokat és értékeket. Mindezt posztmodern, ugyanakkor naturalista környezetben.

Múlt és jövő találkozik a 40 méter magas 27 ezer négyzetméter alapterületű épületben


A MAD tervezőgárdája absztrakt formát álmodott, ezzel szimbolizálva a tradíciókhoz erősen kötődő egyúttal jövőbe mutató mongol és kínai kultúrát. A múzeum úgy áll a dűnék között, mintha azoknak mindig is része lett volna.

A Fuller-féle geodéziai kupola a Góbi sivatag egyik dinamikusan fejlődő településén


A geodéziai kupolát Richard Buckminster Fuller hatására tervezték. Fuller újítása a Bucky Ball, melynek építési technikája lehetővé teszi nagy tömegű boltozatok kis lépésekben történő megépítését. Anno Fuller ezt a szerkezetet jövendőbeli természeti kataklizmák esetére alkotta, míg modern követői ezt az ötletet jó érzékkel helyezték el a zord, Góbi sivatagi környezetbe. A fém tartály óvja az „érzékeny” belsőt a kemény telektől és a gyakori homok viharoktól. Metaforikusan a külső réteg pajzsként védi a történelmi emlékeket az ismeretlen és kiszámíthatatlan jövőtől.

A kupola védőpajzsként borul a belső tér fölé


A múzeum és környéke a városlakók kedvenc találkozóhelye lett, a polgárok pillanatok alatt magukévá tették a tájba simuló épületet.

Az Ordos Múzeum környéke a városiak kedvenc találkahelye

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)