Design
Design  »  Épület  »  A Narancs Doboz
Épület

A Narancs Doboz

Élménydesigner
Avagy a Le Cube Orange, melynek látványa nem kevés meglepetéssel szolgál a Saőne folyón hajózóknak. És persze minden arra járónak.
A párizsi székhelyű Jakob + Macfarlane építésziroda nyerte el a megbízást a Lyon folyópartjára építendő irodaház és kulturális központ megtervezésére. A tervezők a funkciókat egy fantasztikusan élénk narancsszínű kockába álmodták, azzal a nem titkolt céllal, hogy az unalmas dokkok és ipari létesítmények világába életet leheljenek. Az ötlet telitalálat.

Az ötemeletes kockát merőlegesen egy hatalmas lyuk szeli át, felnyitva ezzel az épület centrumát a napfény felé és természetes szellőzést biztosítva az egész belső térnek. A nyílás a folyó felől érkezve – különösen a távolból – úgy tűnik, mintha egy darabot kiharaptak volna az épületből.A perforált homlokzat tökéletes árnyékoló rendszerként működik, ha szükséges, ugyanakkor az energiahatékonyság szempontjából nélkülözhetetlen a nap ereje, mivel az épület szinte alig használ fosszilis forrásokat. A fűtésről – az üvegfelületeken beáramló napfényen kívül – geotermikus hőszivattyúk gondoskodnak, míg a hűtéshez a vizet a karnyújtásnyira lévő folyó szolgáltatja. A napelemek a villamosenergia szükségletnek több mint 10 százalékát fedezik.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Foci Európa Bajnokság 2012 stadion
A varsói Nemzeti Stadion a ma kezdődő 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság egyik helyszíne. Itt rendezik a nyitó és zárómérkőzést.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)