Design
Design  »  Épület  »  Nemzeti Galéria Grönlandon
Épület

Nemzeti Galéria Grönlandon

Élménydesigner
Az építmény alapötletét a paradoxonok szolgáltatták. Adott egy 90 százalékban jéggel borított, hatalmas sziget gyér növényzettel, fantasztikus fjordokkal, cudar klímával, ahol ennek ellenére emberek élnek és fogékonyak a szofisztikált dolgokra.
Grönlandról – azon kívül, hogy ott még hosszabb és hidegebb a tél, mint nálunk és a jeges medvék ide járnak haza – nagyon keveset tudunk. A vikingek idejében itt még szántottak, vetettek, nem véletlen a név: Zöld Föld.

Fotó: BIG

A főváros Nuuk, hamarosan egy különleges épülettel gazdagodik, mely a Grönlandi Nemzeti Galériának szolgál otthonául. A 3000 négyzetméter alapterületű intézmény a legszebb grönlandi fjorddal szemben, egy meredek lejtőre épül és az ország történetén kívül kortárs művészeti alkotásokat is bemutat. A terveket a dán BIG építész iroda készítette.

Fotó: BIG

Az inspirációt a mértanilag tökéletes kör szolgáltatta, mely jól adaptálható a zord környezetbe. Ennek a formának a háromdimenziós lenyomata védelmi gyűrűt alkot, centruma a majdani szobor kert, ahol a kultúra egységbe forr a természettel.

Fotó: Big

Nuuk tulajdonképpen egy szögletes doboz, amelynek beépítése során figyelmen kívül hagyták a sziget egyedi jellegét. Nem véletlen hát, hogy a dán funkcionalista építészek a Nemzeti Galériával mind fizikailag, mind vizuálisan hangsúlyozni akarták a jéggel borított Grönland szimbiózisát a természettel.

A meredek terület a szobor kertet nyitottá teszi a város felé. A fehér betonból készülő külső homlokzat idővel patinássá és durvává válik, míg a belső homlokzat üvege egy kecses vázon áll, és változatlan marad.

Fotó: BIG

A kör alakú galériában kapnak helyet az állandó és időszakos kiállítások, egy lift a homlokzat és a hall között, a 180 fokos kilátást biztosító panoráma terasz a szobor kertre és a fjordra, egy ruhatár, butik és kávézó. Minden út a Nemzeti Galériába vezet, hiszen több is – vízi és szárazföldi – itt találkozik.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)