Design
Design  »  Épület  »  Renova, az új központi épület tervei
Épület

Renova, az új központi épület tervei

Design Club
 
2012. április 3.
A Renova cégcsoport meghívásos pályázatot hirdetett új központi épület létesítésére a Moszkva mellett épülő Skolkovo Innovációs Központ területén. A pályázat első fordulójában a BORD Stúdió terve került kiválasztásra, ezért az építész iroda megbízást kapott a második fordulóra is. A megbízás eredményét a napokban mutatta be a BORD Stúdió.
A megbízó döntése alapján az épület helyszínéül szolgáló telek abban a D1 szektorban került kijelölésre, melynek a világhírű Sergei Tchoban és David Chipperfield a kurátorai. A területen már megindultak az építkezések, elkészült az úthálózat és a telekkiosztás. Az új épület elsősorban a Renova cégcsoport főhadiszállásaként, irodaházként működik, de helyet kell benne biztosítani kutatás-fejlesztés céljára szolgáló laborok számára is, emellett szintén létesítendő egy gyártócsarnok. Igény volt továbbá, hogy minden funkció 400-600m2-es egységekben szeparált legyen.


A megbízó emellett igényt tartott arra is, hogy egy reprezentatív bejárat és előcsarnok fogadja a látogatókat, illetve hogy ettől elkülönülve, a gyártócsarnokhoz kapcsolódóan a teher- és kamionkiszolgálás is megoldott legyen. Természetesen továbbra is alapvető követelmény volt az energiahatékonyság. A tervezett épület mindennek megfelelően megfelelően 600m2 alapterületű, téglalap alakú, többszintes tömegekből áll.



A telek megközelítése DK-i irányból, egy főútról történik, ezért itt található a reprezentatív személybejárat és előcsarnok, a központi lépcsőházak és a konferenciaterem. A földszint feletti szinteken találhatók a laborok, a legfelső szinteken pedig az irodák. A tömegek ÉK-i irányban egyre magasabbak, így minden irodaszint kellően benapozott. Mivel a telek DNy-i irányban lejt, ez lehetőséget biztosított arra, hogy a hátsó három tömeg pinceszintjén elhelyezett, szeparálható, nagy belmagasságú, daruzható gyártócsarnok terepszinten feltárható legyen.



Az épületben két közlekedő mag került elhelyezésre, melyek kapcsolatot teremtenek a szintek között. Az itt található teherlift segítségével a laborok és a gyártócsarnok közötti kapcsolat is megoldott. Az egyes épületek kiszolgálása (mosdók, teakonyha, gépészet) az egységek közepére került, a megbízói igényeknek megfelelően.


Az épület külső megjelenését tekintve a környezethez igazodik: egyfajta fenyőerdőhöz hasonló. A teljes homlokzati felület klímahomlokzatként lett kialakítva, melynek szerkezete a mögötte látható teherhordó vasbeton pillérekkel együtt érdekes áttetszőséget eredményez a homlokzaton. A telken saját fúrt kútrendszer és biológiai szennyvíztisztító kerül telepítésre, emellett geotermikus hőszivattyúk biztosítják majd az épület hűtését és fűtését.



Az épülettömegek tetejét sajátos „energiatölcsérként” hasznosítottuk: lamellaként forgatható napkollektorokat helyeztünk el a tetőn, melyek zárt állapotukban egyfajta puffer teret hoznak létre. Ebbe a térbe kerül kifúvásra a belső elhasznált levegő, mely védelmi zónát képez az épület lehülő felülete és a külső tér között, tehát télen melegen tartja, nyáron hűti a szerkezetet.



Felelős építész:
Bordás Péter
Építész tervezők: Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás
További információk: Bord Studio

További képekért kattintson ide!


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)