Design
Design  »  Épület  »  Riverside Museum Glasgow
Épület

Riverside Museum Glasgow

Élménydesigner
Az egyedülálló műszaki gyűjteményt jobb helyen nem is lehetne szem elé tárni, mint a Zaha Hadid tervezte épületben, az egyik legrégebbi skót városban.
Ha a designra terelődik a szó, Glasgow-nak van mivel büszkélkednie. A város 1999-ben nyerte el a City of Architecture and Design címet, legismertebb tervezője Charles Rennie Mackintosh volt a múlt század elején. Alig száz esztendővel később pedig Zaha Hadid hagyta itt keze nyomát a Riverside Museum megalkotásával.


Hogy a Riverside mennyire része a környezetnek, igazán csak akkor tűnik fel, amikor a magasból szemléljük az épületet. Ahol a Kelvin és a Clyde találkoznak, éppen ott, a torkolatnál, mintegy a folyamok részeként kígyózik a Riverside fémtömege. A helyválasztás szándékos: a múzeum a város és a folyó dinamikus és elválaszthatatlan kapcsolatának szimbóluma, a hullámzó tömb átmenetet képez a kettő között.

 

Az épület a két szélén nyitott, alagútszerű, ezáltal is a város és a Clyde kapcsolatát hivatott erősíteni. Zaha Hadid egy szimbolikusan és funkcionálisan nyitott teret alkotott és eszerint pozícionálja a helyet: Glasgow történelmétől és kultúrájától elválaszthatatlan a folyó, ahogy a múzeum „tartalma” is része a város történetének és jövőjének.


„Az építészet által alaposan megvizsgálhatjuk a jövőben rejlő lehetőségeket, miközben feltárhatjuk a kulturális alapokat, melyek meghatározó részei a városnak” – vallja a tervező.További képekért kattintson ide!

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)