Design
Design  »  Épület  »  A Royal Ontario Museum Torontóban
Épület

A Royal Ontario Museum Torontóban

Élménydesigner
 
2012. március 11.
Biztos, hogy történelmi épületeket korhű módon kellene kibővíteni vagy átalakítani? Daniel Liebeskind szerint nem, és a tények őt igazolják.
Ami több száz évvel ezelőtt modern volt és divatos, lehet, hogy ma szépnek és csodálandónak számít, de nem feltétlenül követendőnek. Hamis lenne ugyanúgy építkeznünk, mint elődeink tették. Daniel Liebeskind korunk egyik zsenije, újító szellem, aki szó szerint darabokra töri a konvenciókat. És ha az eredmény néha megdöbbentő is, a reakció semmiképp sem nevezhető negatívnak, sőt, bátran bízhatunk abban, hogy Liebeskindnek igaza van.

A "kristálypalota" hátsó oldala
Esti kivilágításban még feltűnőbb a kristály szerkezet


Toronto belvárosának egyik prominens csomópontjában található a kibővített Royal Ontario Museum (ROM), mely így 100 000 négyzetméternyi kiállítótérrel, megújult bejárattal, előcsarnokkal, múzeumi shopokkal és három új étteremmel büszkélkedhet. A városiak az utca nevére és az épület megjelenésére utalva Michael Lee Chin Crystal-nak keresztelték az új intézményt. A kristály elnevezés azért is találó, mert az architektúra öt egymást keresztező hasábból áll össze, mely egy kristály szerkezetre hasonlít.

A Royal Ontario Museum látványa a magasból legalább olyan lenyűgözó, mint az utca frontról
A lobby kristályra emlékeztető padokkal (Fotó: Michele Nastasi)


Liebeskind a régi kolostorok kerengőjéhez hasonlatos módon alkotta meg a belső teret. Az átrium a talajszint alatt négy emelettel kezdődik, a szinteket pedig keresztbe-kasul hidak és lépcsők kötik össze. Spirál módjára haladhatunk, menet közben pedig végignézhetjük a tárlatot.

Az architektúra öt, egymást keresztező hasábból áll (Fotó: Steven Evens)
A történelmi épület testébe ékelt új szárny (Fotó: Elliott Lewis)


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Épület (37)