Design
Design  »  Épület  »  A Salewa cégközpontja Bolzanóban
Épület

A Salewa cégközpontja Bolzanóban

Élménydesigner
 
2012. február 15.
Jó paraméterekkel rendelkező irodaházat városon belül sem egyszerű tervezni, a hegyvidék pedig nehezített pálya. A Salewa alkotói jelesre vizsgáztak.
Azt most ne taglaljuk, hogy a Salewa központja miért nem Bolzano határain belül épült meg. Legyen elég, hogy a város mellett futó autópálya szomszédságában, a hegyek ölelésében fekvő, viszonylag sík terep megfelelőbb helyszínnek bizonyult, sőt, az infrastruktúra szempontjából még előnyös is.

A Salewa központja a hegyek karéjában (Fotó: Cino Zucchi)

A sérülékeny részeket perforált alumínium lemezek borítják

Tervezője az olasz Cino Zucchi építész iroda a Park Associati-val karöltve remek munkát végzett, az épület gyakorlatilag a tájkép részévé lett, egyáltalán nem idegen a szemnek. Az utópálya felé eső homlokzat képe inkább hasonlít egy, a közeli szirtek közül legördült szikladarabra, mint egy irodaházra.

A hegyek felé eső homlokzat pazar látvánnyal bír.

A torony 50 méteres magasságával Bolzano legmagasabb épülete lehetne

Az épület több oldalát lemezek borítják és tornyok tarkítják, elsőre látásra véletlenszerűen, ám körbejárva észrevesszük, hogy a szabad forma alkotás nem öncélú. A legmagasabb pontja 50 méter magas, magasabb, mint a városi épületek. Ez is egy ok, hogy a központ miért nem a településen belülre került. A hegyes vidéken kevésbé zavaró ez a méret.

Jó paraméterekkel rendelkező iA hegyikristály-szerű főhomlokzat

A táj részévé lett architektúra (Fotó: Alberto Sinigaglia)

A mikro perforált alumíniumborítás bőrként védi az időjárásnak leginkább kitett épületelemeket, illetve azok függőleges üvegfalait. Bizonyos szögből, a tömb egy óriási hegyikristály hatását kelti. Ami a távolból roppant titokzatos, az közelről és körbejárva világossá válik, az architektúra felfedi titkait.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Épület (37)