Design
Design  »  Épület  »  Úszó mozi a thai lagúnában
Épület

Úszó mozi a thai lagúnában

Élménydesigner
 
2012. május 27.
A házimozi már nem újdonság, az autósmozinak leáldozott, a multiplex unalmas. Elérkezni látszik az úszó filmszínházak és hasonló épület komplexumok kora.
Thaiföldön, a Yao Noi sziklánál alkalmasabb helyet nehéz lett volna találni az Archipelago Cinema-nak: aprócska homokos strand, mögötte sziklafal és a vízből is két meredek sziklaszirt áll ki. Ezt a kör alakú területet a jóisten is auditóriumnak teremtette. Ide álmodta meg a német születésű neves építész, a Hong Kong University professzora, Ole Scheeren az úszó filmszínházat.

Archipelago Cinema, a világ egyetlen úszó filmszínháza (Fotó: Piyatat Hemmatat)
A nézőteret, a flimvásznat és a kivetítőt tartó szerkezetet horgonyokkal rögzítették a tengerfenékhez


A filmvásznat két kiálló szikla közé helyezték el, a nézőtér pedig előtte lebeg a vízen. Utóbbit, akárcsak a ponton hidakat, nagyobb darabokból állították össze. A szerkezet fából, egy masszív hálós részből és könnyű, műanyag habszivacsból áll. Helyi halászok ácsolták meg fából a keretet, melyre kifeszítették az erős, sodort hálót, végül erre erősítették fel a méretre vágott habszivacsot. Végül az egész konstrukciót csónakkal a szirtek elé vontatták és horgonyokkal rögzítették. A filmvásznat egy könnyű fémszerkezetre erősítették és ugyancsak horgonyokkal rögzítették a víz alatt. Az építmény fél nap alatt össze-, illetve szétszedhető, szállítható, újra használható.

A sziklák övezte természetes auditórium kiváló helynek bizonyult
Az úszó nézőtér babzsák ülőhelyekkel, hátul egy-egy bár (Fotó: Doug Bruce)


A nézők a partról taxi-szerű csónakokon közelíthetik meg a mozit, majd a nézőtéren, babzsákokon heverészve követhetik a vetítést. Mint minden moziban, itt is van büfé. A nézőtér végében egy-egy bárpultnál szolgálják ki az éhes, szomjas vendégeket.

Vízen lebegő nézőtér (Fotó: Sixtysix Visual)


Az úszó mozinak gyorsan híre ment, turisták és helybéliek egyaránt látogatták. Akkora sikert aratott, hogy filmhetet is rendeztek itt, melynek kurátora Tilda Swinton volt.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Flitteres könyvtár a tóparton
A Canada Water Library épülete minden arra járót megállásra késztet. A futurisztikus Pandora szelencéje nemcsak kívül tartogat meglepetést.
Louis Vuitton a gyémánt palotában
Minden nagyváros büszkélkedhet ikonikus irányjelzővel: mint a Trafalgar Square Londonban, vagy a Bukit Bintang Kuala Lumpurban.
Kristályformájú egyetem
Daniel Liebeskindtől nem először látunk elképesztő formájú épületeket. A Hong Kongi Egyetem Kreatív Média Központja ugyancsak feltűnő jelenség.


KATEGÓRIÁK
Épület (37)