Design
Design  »  Étterem / bár  »  Érzéki csalódás a D'Espresso-ban
Étterem / bár

Érzéki csalódás a D'Espresso-ban

Élménydesigner
Nem véletlen, hogy a new york-i D'Espresso a Madison Avenue-n több figyelmet kap, mint a világ bármelyik más, hangulatos kávézója.
A koncentrált figyelem oka nem a kiváló kávé – mondjuk az sem rossz –, nem is a finom szendvicsek vagy a mindig friss macron. Amire felkaptuk a fejünket, az a falakon látható könyvek sokasága. De nem akárhogy, hanem az oldalukra fordított polcokon. Olyan érzéki csalódás, ami után egy pillanatra megtorpanunk: felborult a világ vagy a lábaink vannak rossz helyen? Aztán következik az "aha" élmény. "Jaa, ez csak egy trükk!" – kiáltunk fel magunkban. Trükknek viszont óriási. Beljebb lépve azon már nem is csodálkozunk, hogy helyenként a mennyezetről és a padlóról is könyvek néznek vissza ránk. A mennyezeti lámpák meg – nehogy megzavarják a látványt – nem a plafonról lógnak, hanem a falból állnak ki.

A Manhattan-ben alapított Nemaworkshop tervező csapatához közel állnak az efféle meghökkentő eszközök. Az alapító Anurag Nema fejéből pattant ki az ötlet, hogy ez a kávézó nézzen ki úgy, mint egy könyvtár. Ihletért nem is kellett messzire mennie, elég volt a közeli New York Public Library-be besétálni.

A D'Espresso falait nem könyvekkel bélelték ki, hanem olyan csempével borították, melyre életnagyságú képek fotóit nyomtatták. De, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, a csempét ferdén rakták, ettől aztán dőlni látszik a fal.

A tulajdonos elégedett volt a tervező munkájával. Sőt, azt tervezi, hogy egy egész kávézóbirodalmat hoz létre. Ez alkalommal talán teljesen fejjel lefelé?

Címkék: 


KATEGÓRIÁK