Design
Design  »  Étterem / bár  »  Fára épült étterem
Étterem / bár

Fára épült étterem

Élménydesigner
Étterem, nem is akármilyen, mely egy 10 méteres vörösfenyő törzsére épült – ez nem csak a fantasy irodalomban lehetséges, hanem Új Zélandon is.
Hányan álmodoztak gyerekkorukban arról, hogy a kert terebélyes dió vagy gesztenyefájára egy kerti lakot építsenek? És hányan valósították meg némi szülői segítséggel? Nos, nekik kárpotlás Új Zéland egyetlen fa-ház étterme, a Yellow Treehouse Restaurant Auckland-tól északra, Warkworth közelében.

A Treehouse formáját a fatörzsre tapasztott pillangó báb és
madárfészkek formája ihlette (Fotó: Lucy Gauntlett)

A konstrukciót a fatörzsbe eresztett acélnyergek tartják

A fantasztikus építmény tervezője Peter Eisling és Lucy Gauntlett a Pacific Environment építészeivel, akik közül nem egy gyerekkori élményeiből merített ihletet. Peter Eisling például gyerekkora óta nagy rajongója a fa-házaknak, de utoljára kamaszként épített egyet, hasonló éttermet pedig még gyakorló szakemberként sem tervezett.

A fabordázat elhelyezését a nap járásához igazították, így a melegebb órákban
a panelek árnyékolóként szolgálnak

A Treehouse 18 vendég fogadására alkalmas


A Yellow Treehouse formájához az ötletet a fák törzsére tapasztott fészkek és a pillangóknak ugyancsak a fák törzsére erősített bábjai adták. Az étterembe jutás azonban több kérdést felvetett. A létra-szerű, túl keskeny lépcső veszélyes, a törzs köré csavarodó csigalépcső kényelmetlen és szűk, ezért a tervező úgy döntött, hogy a magasban, a szomszédos fák törzsére erősített, pallókból szerkesztett úton lehet az éttermet megközelíteni.

Az esti órákban a fára épült étterem igazi vendégcsalogató
látványosság

Az étterem a szomszédos fák közé kifeszített, fapallókból
ácsolt úton közelíthető meg


A legnagyobb kihívást azonban még így is maga az étterem szerkezete jelentette. A Treehouse-ban a tervek szerint 18 ember fér el, és a hely magában foglalja a konyhát és a hozzá kapcsolódó létesítményeket is. Ez pedig extra teherbírást kívánt. Eising és csapata megkereste az erdő legnagyobb fáját, melynek törzs átmérője 10 méteres magasságban 1,7 méter. Az előzetes számítások alapján ezekkel a feltételekkel megépülhetett a Treehouse.

Kivilágítva tűnik csak igazán elvarázsolt helynek az új zélandi Treehouse


A szerkezetet a fa törzsébe acélnyergekkel erősítették és még az építkezés kezdeti szakaszában kemény viharteszteknek vetették alá. Miután minden próbát kiállt, felerősítették a fapaneleket. A tervezés során különös figyelmet kapott a benapozottság, azaz hogy bizonyos napszakokban honnan és milyen szögben esik a fény. Ennek ismeretében számították ki ugyanis az egyes panelek szélességét és eszerint került a helyére minden darab. A függőleges fabordázat a természetes hűtésről és árnyékolásról is gondoskodik.

Világító fagömb az éjszakai erdőben - ez is a Treehouse


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK