Design
Design  »  Étterem / bár  »  A Twenty Five Lusk San Francisco-ban
Étterem / bár

A Twenty Five Lusk San Francisco-ban

Élménydesigner
 
2012. január 18.
Azt mondják, véleményalkotás szempontjából az első benyomás mindent eldönt. Ha ez igaz, akkor a Twenty Five-nak sokan a törzsvendégei leszünk.
A Lusk Alley San Francisco Market nevű kerületében található, a város déli részén. Itt a 25. szám alatt áll az 1917-től évtizedekig húsfeldolgozó üzemként és füstöléként működő Twenty Five Lusk, mely mára az egyik legfelkapottabb étteremmé és bárrá nőtte ki magát. Persze a két tevékenység között eltelt bő 90 évben történt egy s más az üzem falai között, míg végül három vállalkozó kedvű férfi trendi amerikai éttermet álmodott ide. A megvalósítással a san francisco-i CCS Architecture-t bízták meg.

Szédítő látvány az emeleti étteremből (Fotó: Paul Dyer)
Az alsó szint társalgója a tűzhelyekkel


A tervezők a hatalmas, 100 éves raktár belső terét két szintre osztották, és az eredeti struktúrát kifinomult anyagokkal és kecses formákkal szőtték át. A régi építészeti elemek, a nyerstégla- és a durva betonfalak, a rusztikus faelemek tökéletes párost alkotnak a modern anyagokkal, a rozsdamentes acéllal, az üveggel, a fehér vakolattal, a palával és a szőrmével.

Az alsó szint bár része
Pullmann stílusú fülkék, bankett helyiség és egymást érő asztalok az étteremben
Az egykori húsfeldolgozó üzem bejárata sokat elárul arról, ami odabent várja a vendéget


Az ék alakban bevágott üveg bejárat és a felfelé hajlított szélfogó a hely sajátos arculatához tartoznak. Az emeleti feljáró ugyancsak a Twenty Five egyik jellegzetessége: az egyik belső nyílászárón keresztül felfelé vezető lépcső fent egy ék alakú kabinba torkollik, majd itt egy galériában folytatódik. Az alsó szint a bár és a társalgó helye, fent található az étterem. A konyha kirakatszerűen nyitott a vendégek felé, csak üvegfal választja el az asztaloktól, így jól látható minden, ami itt történik. A kisebb-nagyobb asztalok, a bankett helyiségek és az intimebb hangulatú boxok egyszerre 120 személy fogadását teszik lehetővé.

Kirakatban az étterem konyhája
Az impozáns belmagasságot tökéletesen kihasználták a tervezők


A Pullmann stílusú fülkéket az alacsony gipszkarton falba építették, ezzel a határokat is kijelölték, a makasszar ébenfa asztalokat pedig úgy helyezték el, hogy az asztalok vége átszúrja a téglafalat. A rafináltan szerelt lámpatesteknek köszönhetően a szemünk elé tárul a gyönyörű, eredeti douglas fenyő mennyezet.

Végletek tárháza a durva beton felülettel, hideg acéllal, lobogó tűzzel és kényelmes kanapéval körülvett térben


A „körül ülni a tüzet” élményével ajándékoznak meg az alsó szinten, a társalgó részben felfüggesztett, rozsdamentes acél, nyitott tűzterű kandallók, a pazar fotelek a kényelemről gondoskodnak. Ugyancsak alul található egy 40 fős privát étkező, valamint az egykori teherlift akna helyén egy üvegfallal körbezárt borszoba.

Az ék alakú kabinba torkolló lépcső az alsó tér meghatározó látványeleme
Függesztett acélkandallók adják meg a társalgó alaphangulatát


Az architektúrának köszönhető az a figyelemre méltó kontraszt, ami a drámai vertikális tér és az egységes magasságú területek között jött létre. A bent tartózkodók a teret teljes egészében tapasztalják, miközben az intim zónák is feltárulnak előttük. A CCS Architecture csapata, Cass Calder Smith, Bryan Southwick, Barbara Turpin-Vickroy és Melissa Werner a 15 négyzetméteres gyárcsarnokot lenyűgöző látvánnyal bíró találkozóhellyé transzformálta.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK