Kert
Kert  »  Hírek & újdonságok  »  Édenkert Angliában

Édenkert Angliában

Szép Házak
A Nicholas Grimshaw építész által tervezett Eden Project, a világ legnagyobb üvegház-komplexuma, egy olyan hatalmas méretű öko-projekt, amely különböző klímájú biológiai életközösségek széles tárházát nyújtja a látogatók elé.
A tervezők célja egy olyan hely létrehozása volt, mely mintául szolgálhat Földünk zöldebbé válásában, bemutatja, miképpen függ az emberiség a növényektől és útmutatóul szolgál a mindennapi környezetvédelemben. A fenntartható fejlődés kialakításának lehetőségeit elhivatott szemléltetni a növényvilág, az emberiség és a természeti erőforrások között.

A mintegy 35 futballpályának megfelelő nagyságú, 75 millió fontos, lenyűgöző építészeti létesítmény Anglia Cornwall településén, egy használaton kívüli agyagbányára épült.


A gigantikus méretű tetőszerkezet a hagyományos üvegházaknál használt üveg helyett
öt- és hatszögletű EFTE (etil-tetrafluor-etilén) műanyag elemekből áll, mely anyag az üveg súlyának mindössze század része, így megfelel a speciális igénybevételnek.

A tető legmagasabb pontja 45 méter, legszélesebb része 100 méter hosszú, melynek hátsó fala a lehető leghatékonyabb módon hasznosítja a napenergiát. Éjszaka visszasugározza a hőt a fedett térbe, ráadásul az EFTE átereszti az UV sugarakat és hőmegtartó képességének köszönhetően a meleg és párás klíma fenntartható.


Az Edenben számos innovatív tudományos, növényélettani és környezetvédelmi kutatás helyet kap. A projekt iskolákkal, vállalkozásokkal együttműködve különböző rendezvényeket, foglalkozásokat, látogatásokat szervez. Otthont biztosít rengeteg művészeti eseményeknek is, esténként koncertekkel, hangversenyekkel szórakoztatja a látogatókat, télen pedig egy jégpálya áll a vendégek rendelkezésére.

A hatalmas nőt ábrázoló szobor teljes egésze hulladék

Édenkert a Földön


Az Éden mintegy 5000 növényfaj, több mint 1 millió egyedének biztosít életteret. A növények a világ legkülönbözőbb klímájú területeiről származnak. A monumentális komplexum két fő részből áll. A mediterrán üvegházban Dél-Afrikából, a Földközi-tenger környékéről és Kaliforniából származó növényeket telepítettek, míg a trópusi életközösségben az esőerdők és az óceániai szigetvilágban őshonos növények kerülnek bemutatásra.


A hatalmas kertekben helyet kapnak a veteményeskertek, melyek az otthoni konyhakertben való zöldségtermesztésre inspirálnak.


A 'Humid Tropic Biome'


A világ legnagyobb mesterségesen kialakított esőerdő életközösségében mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen egy valódi dzsungel. A magas páratartalom, a hatalmas vízesések Dél-Amerika hangulatát idézik, melyet a buja, trópusi növények látványa csak tovább fokoz. A növények az Amazonas-medencéjéből, Nyugat-Afrikból, Malayziaból és Óceánia szigetvilágából származnak.

A lombkoronaszintben kialakított kilátóból csodás kilátás nyílik az egész esőerdőre.

Megtalálható itt a világ legnagyobb méretű virágával büszkélkedő növénye, a Titan arums, a csokoládé alapanyagául szolgáló, kakaóbabjaitól roskadozó kakaófa, az isteni illatú vanília és orchidea, valamint banán- és kaucsukfa ültetvények is. A malaysiai kunyhó névre hallgató oldalon zöldség- és rizsföldekre bukkanhatunk.

A Mangrove mocsarak a trópusi szigetekből adnak ízelítőt

A 'Warm Tropic Biome'


A színes, érzéki utazásra hívó mediterrán biom Kalifornia, Dél-Afrika és a Földközi-tenger flóráját mutatja be. Kalifornia illatos narancsültetvényei, a Mediterráneum olajfaligetei között több száz színes virág nyílik.

Az óriási citromfa-ültetvény, a szőlőhegyen található izgalmas szobrok, a gyógynövények végtelen tárháza csak egy-egy a pazar látnivalók közül. A gigászi tetőszerkezet alatt haszonnövényeket is találunk, többek között mákot és csillagfürtöt.


Tavasszal az ezer színben pompázó tulipánszőnyeg várja a látogatókat

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Őspark a fővárosban
Különös élmény a főváros területén egy ártéri erdőben járni. A Hunyadi-félszigeten hatalmasra nőtt, indákkal teli fafajokkal találkozhatunk.