Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A sövények ültetése

A sövények ültetése

Szép Házak
A sövényültetése során, legyen az szabadgyökeres, azaz földlabda nélküli, illetve termesztőedényes, más néven földlabdás növényről szó, érdemes néhány egyszerű szabályt betartani, hogy szép, sűrű, jól záró élőkerítést kapjunk.

A talaj előkészítése


A növények megfelelő fejlődése érdekében tartsunk be néhány szabályt. Az ültetést előzze meg a kerttervezés, a tereprendezés és a földmunkák. Legjobb, ha ezeket a feladatokat az ültetése előtt pár hónappal korábban el tudjuk végezni. A növényültetésre megfelelő terület gyom-, vadnövény- és törmelékmentes. A letisztított területen 30-40 cm mélységben végezzünk talajforgatást, mely során forgassunk a talajba négyzetméterenként 8-10 kg szerves tárgyát, majd egyengessük el a földfelszínt. A trágya lehet komposzt vagy istállótárgya. A talajelőkészítés nélkülözhetetlen szerszámai az ásó, a kapa, a gereblye és a lapát. Az ültetés előtt húzzunk ki egy egyenes vonalat, hogy a növények sorba kerüljenek.
 

A földlabda nélküli növények elültetése


A földlabda nélküli növények használata esetén az ültetés előtt vágjunk le 2-3 cm-t a gyökerek végéből, így friss, élő felülettel kerülhet a növény a talajba, amely a jó eredés alapfeltétele. A sérült, beteg gyökérrészeket mindenképpen távolítsuk el az ültetést megelőzően. Ezután tegyük a növényeket 12 órára egy vízzel teli vödörbe, hogy a pótoljuk  az esetleges vízveszteséget. Annak érdekében, hogy a gyökérzet ne sérüljön, a kiásott ültető gödörbe készítsünk földből és vízből kevert pépet, amely bevonja a gyökér részeit, megvédve azt a kiszáradástól és fertőzésektől.


Az ültető gödör legaljába szórjunk szerves tárgyát, mely nagyban elősegíti a gyors fejlődést. A növényeket óvatosan helyezzük az ültető gödör aljába, majd szórjuk be laza talajjal, amíg el nem tűnnek a gyökerek, ezután bőségesen locsoljuk be. Ezt követően tegyük rá a termőföldet, végül taposással tömörítsük a talajfelszínt. Az ültetés után a növényeket egyharmadukra metsszük vissza, ez elengedhetetlen a sűrű, jól záró, szépen fejlődő és egészséges sövény kialakulásához.


A termesztőedényes növények elültetése


A termesztőedényben nevelt növények gyökérzete a teljes földlabdát átszövi, azzal összefüggő egészet alkot, melynek legnagyobb előnye, hogy a növények ültetésekor a gyökérzet nem kerül egy teljesen új közegbe, az addigi földet túlnőve élhet tovább, valamint az ültető talaj tápanyagban gazdag és a vizet is jól tárolja. Az edény eltávolítása után a földlabda teljesen egyben marad, ezt valamennyire lazítsuk, egy kisásó vagy metszőolló segítségével. A természetes, korhadó anyagból készült balnit nem kell eltávolítani, mert azon a gyökereknek lehetőségük van átnőni. Mivel a földlabda valamennyire kiszárad, mire a növényültetésre sor kerül, mindenképp áztassuk be néhány órára ültetés előtt.


Az ültető gödör ne legyen sokkal nagyobb a földlabda méreténél. A gödörbe helyezett növények körüli résbe szórjunk termőtalajt, végül tömörítsük a felszínt ültetőfával vagy kézzel. Bőségesen öntözzük be az elültetett növényeket.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK