Kert
Kert  »  Tippek & tanácsok  »  A szobai azálea

A szobai azálea

Szép Házak
Az azálea, vagy más néven rhododendron a leggazdagabban virágzó szobanövények egyike, mely némi odafigyeléssel hálás virágunkká válik.
Az azálea őshazája Kína és az Indokínai-félsziget, innen könnyű kitalálni, hogy rendkívül vízigényes növénnyel van dolgunk. Olyan azáleát válasszunk, melyen sok a bimbó és kevés a virág. Egyszerű vagy összetett virágainak színe leggyakrabban a fehértől a rózsaszínig, a lángvörösig terjed. A virágok a hosszúkás, kissé szőrözött lomblevelek fölé emelkednek. Bár illatuk gyenge, kárpótol minket látványuk.


A szobai azáleákon sok nemesítő próbálja ki tehetségét, így aztán egyre újabb és újabb fajták jelennek meg. Az előbb említett színeken kívül számos átmeneti árnyalatú is létezik, mindezek ősztől tavaszig a legkülönbözőbb időszakokban virágozhatnak. Általában az üzletek, kertészeti árudák 15 és 50 cm közötti azáleákat árusítanak. Ezek nagyon lassan nőnek kis bokorrá vagy fácskává.

A szobai azálea gondozása, szaporítása


Az azálea egyszerűen kezelhető növény, de a gondozási hibákat rosszul tűri. Az azáleák gyorsan kiszáradnak, ezért - különösen virágzás idején - minden nap mészmentes (pl. felforralt és lehűtött) vízzel öntözzük meg. Az sem baj, ha időnként víz áll a cserép alatti tányérkában.

A növény sok vizet igényel, de csak mésztelenített vagy állott vízzel szabad öntözni, a kezeletlen vezetékes vizet nem bírja. Ahhoz, hogy állandóan virágzásra késztessük, a talajt tartsuk mindig vizesen. Legjobb, ha hetente a cserepét vízbe merítéssel öntözzük. Szereti a magas páratartalmat, naponta permetezzük a virágzási időszakban, de magukat a virágokat óvjuk a víztől.

Az azálea szereti a fényt, de soha ne állítsuk tűző napra. Minél hidegebb helyen áll, annál több virágot hoz. Az azáleát nyáron a szabadban, például az erkélyen is - de nem a tűző napon - tarthatjuk. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor ősszel beköltöztetjük, akkor ne érje hősokk, azaz lassan szoktassuk a szoba melegéhez: először csak az előszobába vagy a konyhába tegyük, ahol hűvösebb van.

Tavasszal a virágzás után ültessük át speciális azáleaföldbe és lapos cserépbe. Az átültetés előtt az agyagcserepet néhány órára áztassuk vízbe. A hervadt részeket rendszeresen távolítsuk el. A virágzás után vágjuk vissza a leghosszabb hajtásokat. Szeptemberben néhány új hajtást lecsíphetünk, hogy több hely maradjon a bimbók számára.


A fejdugványok július/augusztus hónapban elég könnyen meggyökeresednek. A fiatal növények azonban nagyon sok meleget és magas páratartalmú levegőt igényelnek, ezért 3-4 hét időtartamra borítsunk a cserépre egy műanyagzacskót.

Az azálea betegségei, kártevői


Az azáleákat számos kártevő támadhatja meg, kezdve a levéltetvektől egészen az azáleamolyig. Ha túl sok kártevőt találunk a növényen, inkább dobjuk ki.
Megfelelő gondoskodás hiányában a virágok hamar elhervadnak, a levelek lehullanak. Ha ilyet tapasztalunk, akkor a helyiségben bizonyára erősen fűtenek és a levegő is túlságosan száraz. Túl nedves és hideg környezetben viszont a növény érzékeny a rothadásra.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK